Как да готвите различните видове картофи


Как да готвите различните видове картофи
Снимка: iStock

Картофите обикновено се смятат за скромна, но питателна храна. Разбира се, съществуват хиляди разновидности на картофите и точно като готвача, който ги приготвя, всеки от тях е уникален. Но в името на опростяването, нашите вкусни, грудкови приятели могат да бъдат разделени на три основни категории: нишестени, восъчни и универсални. Текстурата на картофа, който избирате, е най-важният фактор, що се отнася до приготвянето му – този, който се пържи хрупкав в тигана, е различен от този, който се вари за картофена салата. Картофите с нишесте се надуват, когато се варят, тъй като водата прониква в клетките им, за да създаде ронлива консистенция. Това ги прави идеални за печене или пържене, където веднага ще се надуят и ще абсорбират вкуса. За разлика от тях, восъчните картофи отблъскват излишната вода, така че текстурата им се задържа по-добре, когато се задушават или пекат.

Червени картофи (с жълта сърцевина)

Червените картофи се отличават с нежна текстура и деликатен вкус. Те спадат в категорията на восъчните и са подходящи за варене и използване в салати или гювечи. Носят кремообразно покритие в празничната зимна картофена салата с грах и кисели краставички, но и са точно толкова крехки в класическото изпълнение на свинско с картофи.

3 АПЕТИТНИ РЕЦЕПТИ С ТИКВА

Лилави

Лилавите картофи имат царствено оцветена сърцевина, благодарение на антоцианините в състава, така че освен естетически приятни, са и богати на антиоксиданти. Подсилете този цвят в супа от цвекло или ги използвайте в по-екстравагантна картофена салата.

Ярко червени

С тяхната тънкочервена кожа и кремаво-розова сърцевина, това, което виждате, е наистина това, което получавате. Има восъчна текстура и земен, богат вкус. Поради това е идеален за готвене на висока температура, така че без притеснение можете да го изпечете на скара във фолио.

Сладък картоф

Можете да оставите кората на сладките картофи, известни още как “батати”, ако планирате да ги печете или пържите. В противен случай ги обелете, но имайте предвид, че те ще започнат да се обезцветяват, затова ги накиснете в студена вода, докато стане време за готвене.

Златен юкон (обикновен)

Юконът е универсален картоф, с доста високо съдържание на нишесте, така че сте свободни да го включите в любимите си ястия с картофи и да сте спокойни, че всички ще са сити след това. Заложете на картофени крем супа, огретен или гювеч и не забравяйте подправките, тъй като златният юкон не се характеризира с ясно изразен вкус.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама