3 апетитни и лесни рецепти с тиква


3 апетитни и лесни рецепти с тиква
Снимка: iStock

В сезона на тиквата ви представяме няколко страшно вкусни рецепти с дъх на есен. Сигурни сме, че сте наясно с всички здравословни ползи от този зеленчук - витамин А, витамин С и почти всички витамини от група В. Дори тиквата да не е сред любимците ви в есенния арсенал, сигурни сме, че тези идеи ще ви допаднат!

3 ЛЮБИМИ РЕЦЕПТИ ЗА ТИКВЕНИК

Кебап в тиква

Необходими продукти:

тиква - 1 малка

месо по избор - около 500гр

лук - 3 глави

гъби - 300 грама 

дафинов лист - 4 броя

червено вино - ½ ч.ч.

Начин на приготвяне:

Почиствате кухата част на тиквата от семките. Нарежете лука на полумесеци, а месото на хапки. Може да ползвате всякакво месо - свинско, пилешко, телешко. Измийте гъбите и ги нарежете на едри парчета.

В дълбок тиган или тенджера загрейте ½ кафена чаша олио и изсипете лука. След това добавете месото и гъбите и бъркайте около 5 минути, след което добавете виното и малко сол. Оставете да ври, докато виното се изпари.

Напълнете кебапа в тиквата, добавяйки и дафиновите листа. Ако ползвате тиква “цигулка” покрийте отвора с алуминиево фолио, а ако ползвате кръгла тиква сложете отгоре “капачето” на тиквата. Поставете в тава и сипете 2 чаени чаши вода. Печете пълнената тиква в кебап в предварително загрята на 200 градуса фурна за час и половина.

Медени мъфини с тиква

Необходими съставки:

тиква - 300 грама 

Яйца - 2 броя

Олио- 1/2 чаена чаша

Мед - 1/2 чаена чаша

Брашно - 2 чаени чаши

Орехи - 30 грама

Стафиди - 30 грама

Бакпулвер - 2 чаени лъжици

Ванилии - 2 броя

Канела - 1/2 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

Почистете парчетата тиква и ги сложете в тенджера с около 1 чаена чаша вода и варете докато тиквата е напълно сварена и е станала съвсем мека. Отцедете добре от водата, тъй като в противен случай мъфините няма да могат да се изпекат добре и ще останат кашкави. Сварената тиква настържете или пюрирайте.

С миксер разбийте добре яйцата и олиото в голяма купа. Добавете разтопения мед и разбийте отново. Пресейте брашното със сито. Добавете към него бакпулвера, канелата , ванилията и солта. Малко по малко изсипете сместа с брашното към тази с яйцата, като отново разбивате с миксер. Накрая добавете настърганата тиква, стафидите и дребно нарязаните орехи и разбъркайте добре с лъжица.

Готовата смес за мъфините с тиква изсипете в предварително подготвената форма за мъфини. Във всяко гнездо на формата за мъфини сложете по една хартиена кошничка, а във всяка от кошничките изсипвате от сместа. Но не ги пълните догоре, а до ¾, за да не прелеят мъфините при печенето. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути.

Крем супа от тиква и джинджифил

Тиква - 500 грама

Моркови - 2 броя

Лук - 1 глава

краве масло - 20 грама

прясно мляко - 200 мл

джинджифил - 1 чаена лъжица

тиквени семки - 2 супени лъжици

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за крем супа от тиква с джинджифил е сваряването на основните продукти. Нарежете и почистете тиквата, морковите и лука и ги варете в подсолена вода (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) до пълно омекване.

След като сварите зеленчуците ги пасирате с пасатор, или в кухненски робот заедно с маслото и млякото. Задължително извадете млякото предварително от хладилника. Пасирайте до получаване на еднородна смес.

Настържете джинджифила на ситно ренде и добавете към тиквената смес. Разбъркайте много добре, за да не остане джинджифила на топка. По-добре е да ползвате пресен джинджифил, тъй като той е много по-свеж . Може да откриете корените пресен джинджифил във всички по-големи магазини на щанда със зеленчуците. Ако пък нямате под ръка пресен джинджифил може да ползвате и сух.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама