3 любими рецепти за тиквеник


3 любими рецепти за тиквеник
Снимка: iStock/Guliver

Има ли десерт, който непременно свързвате с идващите коледни празници? Тиквеникът, разбира се! Той е обичан от всички, а освен това е и традиционно блюдо от трапезата за Бъдни вечер. Ето защо днес ще ви представим няколко апетитни рецепти за тиквеник, с които да поглезите семейството си.

Класически тиквеник с готови кори

Необходими съставки:

Кори за баница - 1 пакет

Тиква - 1 кг

Орехи - 200 г

Олио - 1 ч.ч.

Захар - 250 г

Канела - 1 ч.л. на прах

Ванилия - 2 пакетчета

Начин на приготвяне:

Почистете тиквата от семките и кората, а след това настържете на едро ренде. В дълбок и широк тиган в половината олио се задушете тиквата, бъркайки периодично, докато омекне. Отстранете от котлона и добавете захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки.

Взимайте по две кори и ги намажете с олио. След това сложете от плънката върху корите и навийте. Прехвърлете в предварително намаслена тавичка.

Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, докато се позачерви. След като извадите от фурната, напръскайте с малко студена вода и завийте с кърпа.

3 ЛЮБИМИ РЕЦЕПТИ С ЛЕЩА

Сиропиран тиквеник

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

олио за намазване

1-1,5 кг тиква

1 ч.ч. счукани орехи

1 ч.ч. захар

3 ч.л. канела

1 пак. ванилия на прах

200 мл олио

За сиропа:

1 ч.ч. захар

1 пак. ванилия на прах

Начин на приготвяне:

Пригответе плънката, режейки тиквата на парчета и почиствайки старателно. Настържете и я запържете в част от сгорещеното олио на средната степен на котлона, като постоянно разбърквате, за да не залепне. Добавете на части цялото количество мазнина, като изчаквате тиквата да промени цвета си и да омекне.

Прибавете предварително нарязаните на парченца орехи. Разбърквайте, а в самия край добавете захарта. Поръсете с канела и ванилия и махнете от котлона.

Вземаме 2 листа точени кори. Нанесете от плънката до средата на листа, завийте на руло и поставете в леко намаслена тава. Подредете всички рула и сложете в предварително загрята фурна. Печете на 200 градуса през първите 5 мин, а след това за 30 минути на 160 градуса.

Пригответе сиропа. Загрейте 1 ч.ч. вода и изсипете захарта. Варете 3 минути, като периодично разбърквате. В самия край поръсете с ванилия. Оставете сиропа да се охлади. Напръскайте горещия тиквеник с охладения сироп и завийте с кърпа. Оставете да поседи поне една вечер така.

Тиквеник с дюли

Необходими продукти:

Кори за баница - 1 пакет

Тиква - 2 средно големи парчета

Дюли - 2 бр.

Захар - 1 ч.ч.

Канела - 1 пакетче

сол - щипка

Бучка масло

Олио

Орехи - 3 с.л.

Начин на приготвяне:

Настържете на едро ренде тиквата и дюлите, поръсете с щипка сол и разбъркайте. Оставете ги така за около 10 минути след което изстискайте сока, който са си пуснали. Поръсете със захарта,канелата и орехите. Разтопете маслото и смесете със олиото, разпънете корите и намажете с мазнината, а отгоре сложете по 1-2 с.л. от сместа от тиква и дюли. Навийте на руло, като хващате по две кори, подредете ги в тава, която сте намазали с малко олио и брашно. Най-отгоре леко напръскайте с масло и мъничко от сместа. Печете в загрята фурна до хубав златист цвят.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама