Ето защо трябва да си похапвате тиква по-често


Ето защо трябва да си похапвате тиква по-често
Снимка: iStock
Ето защо трябва да си похапвате тиква по-често
Снимка: iStock

Освен че е много вкусна, тиквата е изключително полезна, защото е богата на витамини. Този зеленчук е един от първенците по съдържание на витамин А. Също така в тиквата има много витамин С, както и почти всички витамини от група В. Именно затова тиквите са смятат за СУПЕР зеленчуци, полезни за кожата, очите и сърдечно-съдовата система. Полезните им свойства се дължат на голямото съдържание на фибри, което забавя усвояването на въглехидратите, а също така и са богати на антиоксиданти, витамини, минерали и протеини. В тиквата няма почти никакви мазнини и нишесте.

Хранително съдържание в 100 грама тиква:

Калории - 20-40 ккал

Въглехидрати - 5-20 гр

Протеин - 1 гр

Фибри- 3,5 гр

Съдържанието на микроелементи и витамини на 100 гр от препоръчителната дневна доза е:

Витамин А – 225%;

Витамин С - 25%;

Витамин Е - 7%;

Витамин В1 - 5%;

Витамин В3 - 5%;

Витамин В6 - 7%;

Витамин В9 - 5%;

Магнезий - 7%;

Калий - 8%;

Защо витамин А е толкова важен за организма?

Витамин А е необходим за нормалната работа на организма и здравето на кожата. В допълнение, допълнителното му приемане е задължително за бременни жени и кърмачки.

Защо ни е необходим витамин С?

Много системи в нашето тяло имат нужда от този витамин. Той укрепва имунитета, предпазва кожата от слънчева радиация, също така е полезен за сърцето и кръвоносните съдове, и помага за абсорбиране на желязо.

В допълнение, и двата витамина са мощни антиоксиданти, които предпазват тялото ни от преждевременно стареене.

ТОВА СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ БИЛКИ

Тиквата е много полезна и за сърцето

За да се грижим за сърцето и кръвоносните съдове, е важно да контролираме нивото на натрий. Този минерал, който получаваме главно под формата на сол, увеличава налягането. От друга страна, обаче, според проведено проучва през 2017 години, е установено, че е също толкова важно да се консумира достатъчно количество калий, което, напротив, намалява налягането. Тиквата е един много вкусен и достъпен продукт с високо съдържание на този минерал.

Цинкът, съдържащ се в тиквени семки е естествен имуномодулатор. Когато липсва, производството на левкоцити се забавя и податливостта на организма към инфекции се увеличава. Сред други полезни вещества с имуностимулиращ ефект, които се съдържат в тиквата, са: витамин Е, желязо и фолиева киселина.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама