10 неподозирани ползи от тиквеното семе


10 неподозирани ползи от тиквеното семе
Снимка: iStock

Тиквата и особено тиквеното семе е сред храните, които най-много пренебрегваме. Но именно в семената на тиквата се съдържат високи количества манган, магнезий, фосфор, мед, цинк, желязо, триптофан и протеини. Те са добър източник на витамини Е, К, С и много витамини от група В.

Тиквеното семе е богато и на висококачествени протеини и незаменими мастни киселини. В допълнение, фенолите и антиоксидантите, съдържащи се в него, неутрализират свободните радикали. Запознайте се с 10 неподозирани ползи на тиквеното семе.

1. Понижава нивото на лошия холестерол

Редовната консумация на тиквени семки може да помогне за понижаване нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL или „лош“ холестерол) в организма.

Фитостеролите в тиквените семки не само помагат за понижаване на нивата на LDL, но и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и атеросклерозата.

Яжте 2 до 4 супени лъжици сухи печени тиквени семки дневно, за да намалите нивата на лошия холестерол.

2. Контролира кръвната захар

Според проучване от 2010 г., публикувано в Journal of Diabetes and its Complications, тиквените семки могат да окажат положително въздействие върху диабета.

За хората с това заболяване е препоръчително да консумират до 2 супени лъжици печени тиквени семки на ден.

3. Бори се с тревожността

Изследване, публикувано в Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, показва, че триптофанът - аминокиселината, открита в тиквените семки, помага за облекчаване на тревожността.

Мозъкът използва триптофан за производството на серотонин - невротрансмитер, който ви кара да се чувствате щастливи и спокойни.
В допълнение, витамините от група В и омега-3 мастни киселини в тиквените семки помагат на нервната система да работи по-ефективно и намаляват тревожността.

4. Облекчава възпалението при артрит

Тиквените семки и тиквеното масло проявяват противовъзпалителни ефекти и следователно са много полезни при лечение на артрит, особено при остеоартрит и ревматоиден артрит. 

За да намалите възпалението, свързано с артрит, масажирайте засегнатата област с масло от тиквено семе два пъти дневно в продължение на 10 минути. Не забравяйте да включите тиквени семки в диетата си.

5. Подобрява здравето на пикочния мехур и простатата

Тиквените семки поддържат функцията на пикочния мехур и се борят със симптомите, свързани с свръхактивен пикочен мехур. Те също могат да помогнат за лечение на уголемена простата, известна като доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). 

Освен това високото съдържание на цинк в тях подпомага здравето на простатата, подобряване потока на урината и намалява честотата на уриниране през нощта.

При ДПХ консумирайте шепа печени тиквени семки дневно.

6. Предпазва костите

Тиквените семки са богат източник на магнезий, който е от съществено значение за подобряване на здравето на костите и предотвратяване на остеопороза.

Яденето на ¼ чаша тиквени семки дневно може да предотврати костната слабост и симптомите на остеопороза.

7. Подобрява здравето на сърцето

Тиквените семки съдържат магнезий, който е изключително важен за сърцето и отпускането на кръвоносните съдове.

Освен това този минерал помага за контролиране на високото кръвно налягане и играе ключова роля за предотвратяване на внезапен сърдечен арест, инфаркти и инсулти.

Включете тиквените семки в диетата си, за да намалите риска от сърдечни заболявания и инсулти.

8. Бори се с чревните паразити

Тиквените семки имат антипаразитни свойства, които помагат за премахване на тении, острици и други опасни паразити от червата. Точният механизъм, по който тиквените семки правят това, е донякъде неясен. Но резултатът определено е положителен.

Дъвчете тиквени семки на празен стомах ежедневно в продължение на няколко седмици, за да се отървете от паразитите. Не забравяйте да пиете и много вода.

9. Регулира съня

Тиквените семки съдържат голямо количество триптофан, аминокиселина, която тялото превръща в серотонин и след това в мелатонин.

И серотонинът, и мелатонинът спомагат за спокоен нощен сън.

За да подобрите съня си, смесете 1 супена лъжица тиквено семе на прах с чаша топло мляко. Консумирайте напитката поне 1 час преди лягане.

10. Укрепва имунната система

Богатите на цинк тиквените семки помагат за укрепване на имунната система. Освен това дефицитът на този минерал е свързан с повишена податливост към настинки и грип, хронична умора, слабост, акне и много други здравословни проблеми.

Започнете деня си със здравословно смути, гарнирано със смлени тиквени семки, за да поддържате имунната си система силна, да подобрите метаболизма си и да повишите енергичността си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама