Това са едни от НАЙ-полезните билки


Това са едни от НАЙ-полезните билки
Снимка: iStock/Guliver

Всички ние знаем, че е хубаво да се ядат различни плодове и зеленчуци, защото са богати на много витамини и минерали. Но нека да не забравяме и за билките, които могат да ни помогнат да бъдем здрави, енергични и позитивни. Доказано е, че билки като куркума, коприва и босилек поддържат здравето на тялото, стимулират имунната система, облекчават стреса и поддържат баланс в организма.

Босилек

Благодарение на тази билка може да се освободите от стреса и тревожността. Босилекът може да ви помогне при безсъние и увеличава жизнената енергия на тялото. Билката е полезна за хора, които чувстват постоянна умора или много трудно се справят със смяната на сезоните.

Лекарите съветват да се дъвчат най-малко 12 листа босилек на ден за добро здраве, тъй като благодарение на антисептичния ефект на това растение, предпазваме тялото ни от стрес. В допълнение, чай от босилек помага за лечение на болки в гърлото и други респираторни заболявания, които обикновено се проявяват в пролетно-есенно-зимния период. Това страхотно растение е много полезно за сърцето, тъй като намалява нивото на повишено количество на холестерол в кръвта. И също така лекува бъбреците, орални инфекции, укрепва зъбите и венците. Полезен е и за очите поради наличието на витамин А в състава му.

Коприва

Това растение е отличен тоник за лечение на хронична умора. За тези, които са уморени, стресирани и страдат от депресия и тревожност, високата хранителна стойност и съставките на копривата ще възстановят нервната система.

Растението е със силно противовъзпалително средство, а чаят от коприва помага при проблеми като артрит и всякакви дълготрайни инфекции. Растението има и диуретичен ефект, успокоява тялото и неговата дългосрочна употреба ще помогне с проблемите на диуретичната система.

Копривата също почиства кръвта и лимфата, има антиалергични и анти-диаминови свойства. Тя е богата на желязо, магнезий, фолиева киселина, витамини А и С.

КАЖЕТЕ "СБОГОМ! НА ГЪБИЧКИТЕ С ТЕЗИ НЯКОЛКО НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА

Куркума

Куркумата е може би най-полезно растение в света, тъй като може да помогне при много заболявания. Ето за какво: неутрализира вредните ефекти на свободните радикали, пречиства тялото, премахва възпалителни патогени и токсични странични ефекти, помага при стрес, при нездравословен начин на живот и при хронични заболявания.

Много лекари потвърждават полезните свойства на куркумата. Проведени са тестове, които доказват нейната ефективност срещу сериозни заболявания, включително болест на Алцхаймер, диабет, рак и други.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама