Билки, които помагат при цистит


Билки, които помагат при цистит
Снимка: iStock/Guliver

Циститът е заболяване, пред което е изправена всяка четвърта жена. Често уриниране, парене, остра болка, а понякога и леко кървене – това са сред основните му симптоми. Те възникват поради възпалението на лигавицата на пикочния мехур, което от своя страна може да бъде причинено от бактериални инфекции. Важно е заболяването да се открие навреме и да се лекува правилно, за да не стане хронично.

Фактори, които увеличават риска от цистит:

Възраст (намаляване на имунитета и производството на естроген);

пасивен начин на живот;

диабет;

бременност;

използване на катетър.

Как да лекуваме цистит с помощта на билки?

Когато става въпрос за лечение на различни болести, много хора се доверяват на народната медицина и с право. Същото се отнася и за цистита. Има билки, които могат да ви помогнат да се справите с проблема.

Изключително полезен е чаят от лайка, а също така използването на дезинфектант под формата на лечебни вани. Чаят от лайка действа като диуретично и противовъзпалително средство, като се пие по 3 пъти на ден преди хранене.

Как да си направите лечебни бани с лайка?

Ще са ви нужни 2 супени лъжици цвят от лайка, които да залеете с 2 литра гореща вода. Оставете да предстои около 4-5 часа, а след това изплакнете болното място. През първите три дни процедурата се извършва сутрин и вечер, а в следващите дни - веднъж на ден.

Важно е да се знае, че лайката не трябва да се пие от хора с явна на стомаха или дванадесетопръстника, хроничен гастрит и психични разстройства. Противопоказанието за използването на лайка (под каквато и да е форма) е бременност през първите три месеца.

ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ ЛЕКУВАТ ТЯЛОТО И ДУШАТА

Още една много ефикасна билка в борбата с цистит е бял равнец. Той има противовъзпалително, имуностимулиращо действа и може да се прилага като външно (лечебни бани), така и вътрешно (чай).

За лечебна баня са ви нужни 200 грама бяла равнец, които да запарите в три литра вряща вода в продължение на половин час. Добавете отварата към своята вана. Правете всяка вечер.

Отвара: 25 грама от билката се заливат с чаша вряща вода. Оставя се да престои около 30 минути. Разделя се на три равни части, които се приемат през деня.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама