Домашните любимци лекуват тялото и душата ни


Домашните любимци лекуват тялото и душата ни
Снимка: iStock/Guliver

Всеки, който има домашен любимец, ще потвърди, че комуникацията с него му доставя  радост. Как връзката с домашен любимец е полезна за физическото и психическото ни здраве и как могат да ни направят щастливи? Защо връзката ни с тях е толкова важна? На тези въпроси дават отговори някои психолози. Те са категорични- домашните любимци лекуват тялото и душата

 С ТЯХ СМЕ ПО-ЩАСТЛИВИ

Ако се борим с емоционални проблеми, трябва да знаем, че домашните любимци могат да бъдат допълнителен източник на подкрепа и радост. Дори когато се чувстваме зарязани от хората, можем да градим дълбока и смислена връзка с тези живи същества.

Последните проучвания, свързани с трудната за лечение депресия, са показали връзка между симптомите на заболяването и наличието на домашни любимци. Проектът включва две контролни групи от 33 души, диагностицирани с депресия. Участниците в първата група се съгласили да приемат в дома си някое животно. След известно време учените установили, че групата с домашни любимци има по-ниски нива на депресия, а ефектът от терапията е по-висок от този на втората група.

ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ НИ ОБЕДИНЯВАТ

Един от начините да се свържеш с другите е да имаш общи интереси. Дори такава рутинна дейност като ежедневна разходка на домашния любимец, може да бъде възможност да се срещнете с друг човек, приятел или непознат. Парковете са страхотни места, за да се сприятелим с човек с подобни интереси (например любов към животните).

През 2015. в четири града е проведено телефонно проучване като част от редовно проучване. Хората отговаряли на въпроси за това дали имат домашни любимци и колко добре познават съседите си. Потвърдено е, че жителите с домашни любимци са много по-социални и имат доста повече познати. Нарастващото тяло от психологически изследвания показва отрицателното въздействие на социалната изолация и самотата върху физическото и психическото здраве. В този контекст социализацията чрез домашни любимци може да бъде много значима за укрепването на връзките с други хора.

5 ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ ЖИВОТА С КОТЕ

НАШИТЕ ЛЮБИМИ = НАШАТА ОТГОВОРНОСТ

Без значение колко много ги обичаме, важно е да помним, че те не са космати представители на човечеството. Повечето от нас, които се грижат за домашни любимци, действат с най-добрите си намерения. Въпреки всичко, това, което е добро за човек, може да навреди или да бъде напълно неподходящо за животното. Ето защо, струва си да се осъзнае в кои ситуации ние, вместо да се грижим за тях, действаме само в техен интерес.

Изследователят Роджър Клемънс пише в статията "Хранещи кучета по човешки начин" за вредата, която общите погрешни схващания носят на животните. Мнозина вярват, че храносмилателната им система е като нашата. Но домашните любимци се нуждаят от здравословна, балансирана диета и не трябва да променяме храната им толкова лесно, колкото нашата.

Домашните любимци често имат проблеми, които могат да ни изненадат. Подобно на хората, те страдат от хронични заболявания. Затова е хубаво да знаем и да четем за всички тези неща. Защото нашите любимци са наша отговорност!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама