5 билки, подходящи за гледане у дома


5 билки, подходящи за гледане у дома
Снимка: iStock/Guliver

Не е нужно да сте заклет агроном, за да отглеждате билки на закрито. Повечето от тях не са особено взискателни, а някои са почти невъзможни за убиване. Освен това, те добавят малко свежест към всяко хранене и ухаят наистина добре. Започнете с тези лесни за отглеждане растения, които виреят в малки саксии и не изискват твърде много работа.

1. Босилек

Започнете от нулата с пакет семена или пък вземете готов разсад. Засадете в богата почва и поставете върху перваз с южно или западно изложение, тъй като босилекът вирее на топлина и пряко слънце. Но не се привързвайте твърде много, защото тази билка обикновено живее само няколко седмици, преди стъблата да започнат да изсъхват.

Цветя, които цъфтят през нощта

2. Мента

Има много разновидности, които бихте могли да засадите. Всички те растат бързо и се разпространяват, така че ще трябва да ги съхранявате в правоъгълна и широка саксия. Важно е от време на време да стискате и "пощипвате" листата, за да помогнете на растението да остане храстовидно и пълно. Поддържайте почвата влажна и заложете на умерена до силна светлина, като „шарената” сянка е супер вариант.

3. Риган

Член на семейството на ментата, риганът е като близък братовчед, който можете да добавите към доматен сос, яхнии, маринати, рецепти за пиле и други. Инструкциите за отглеждане на риган са подобни на ментата - не позволявайте почвата да изсъхне и се уверете, че растението получава умерена до силна светлина.

4. Магданоз

Изберете къдрав магданоз или италиански с плосък лист. Обикновено вторият вариант осигурява повече вкус, докато къдравият е по-скоро гарнитура. Отглеждайте и двата вида в дълбок съд с богата почва и дръжте растението на силна светлина. Ако започвате от семена, първо ги накиснете в топла вода, за да напукате покритието.

5. Див лук

Дивият лук също е лесна гарнитура, но освен това добавя лек аромат към яйца, супи, салати. Поставете го на прозорец с южно изложение и поддържайте почвата влажна, но и добре дренирана. Използвайте ножица, за да отрежете листата, но не до дъно, а поне на 3см от началото на стъблото.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама