Тези 2 билки помагат ефикасно при настинка


Тези 2 билки помагат ефикасно при настинка
Снимка: iStock/Guliver

Билките бял оман и пчелник могат да се приемат за профилактика на грипните и простудни заболявания. Това каза Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България, пред "Фокус".

Той добави, че веднага щом човек се усети, че е фебрилен, трябва да приема отвари от двете билки. Те предизвикват свивания и разпускания на алвеолите в белия дроб, което спомага отделянето на натрупания жилав секрет. Терапията с двете билки трябва да продължи два до три дни.

Емил Елмазов отбеляза, че след това трябва да се започне прием на подбел и риган, които осигуряват втечняването на жилавия секрет. След това лечение от 5 - 6 дни трябва да започне прием на медицинска ружа или със сладък корен за успокоение на белите дробове.

"Така се постига едно стъпаловидно профилактиране на белия дроб, ако човек е усетил веднага своята фебрилност и увеличаване на въздействието на вирусния налеп върху себе си. Това е една добра профилактична програма, която българите биха могли да си позволяват спокойно“, посочи билкарят. Като друга терапия, която би могла да се използва за профилактика, но с по-малък ефект, той посочи накиснатите люти чушки "кайен" в стара домашна ракия.

"Това е стара профилактика. Ние го наричаме "червения дракон" – леко иронизиране на един китайски продукт, който също е "дракон", също е "червен", но не може да окаже същата сила на въздействие върху бактериалните възпаления, които са в следствие на вирусните налепи. Този домашен препарат би могъл да се купи от мрежата", добави Емил Елмазов.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама