Как бързо да се справим със зимните настинки


Как бързо да се справим със зимните настинки
Снимка: iStock/Guliver

В арсенала за борба с настинките се включват много природни сред­ства. Трийсет и седем от трийсет и осем проведени изследвания показ­ват, че приемът на 1 г витамин С на таблетки на ден намалява заболе­ваемостта, продължителността и силата на симптомите на настинката. Други вещества, полезни за имунната система, са цинкът и билките ехи­нацея и котешки нокът, които могат да се приемат превантивно. По една чаша чай от котешки нокът с добавени десет капки тинктура от ехинацея всяка сутрин през зимните месеци ще ви помогне да се предпазите от настинки. Горските плодове съдържат антоцианидини, които укрепват имунната система, а екстракт от плода на черен бъз намалява наполовина времето за възстановяване от грип. Добре е да приемате тези екстракти и като хранителни добавки, за да поддържате имунната си система силна. Някои хранителни добавки с витамин С съдържат и комбинация от тези вещества.

Кой е най-бързият начин да се избавим от настинка?

Увеличете приема на витамин С на до 3 г на всеки четири часа. В такива количества витамин С насища кръвта и просто не позволява на вирусите да оцелеят. Прилагайте този метод обаче само за кратки пери­оди; макар витамин С да не е опасен в големи количества, много хора по­лучават диария. След като настинката премине, намалете приема до 1-2 г на ден като превантивна мярка. Друго средство за справяне с настинки е екстрактът от черен бъз, който се продава в аптеките. Черният бъз ефек­тивно пречи на вирусите да проникват в клетките и да се размножават. Препоръчвам ви да пиете и по две-три чаши от южноамериканската бил­ка котешки нокът. Горчивият є вкус можете да замаскирате, като под­сладите чая си с концентрат от ябълка или черно френско грозде. Добър ефект оказват и десет капки ехинацея по три пъти на ден.

Съчетаването на всички изброени средства е най-бързият начин да се отървете от настинката. Освен това яжте много плодове, избягвайте млечни продукти и си почивайте.

Източник: zdravoslovnohranene.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама