6 билки срещу стрес


6 билки срещу стрес
Снимка: iStock/Guliver

Много от симптомите на стреса и тревожността си приличат: напрежение, емоционална нестабилност, загуба на фокус, сърцебиене и проблеми с дишането са някои от тях. Много хора често прибягват до „помощта” на алкохола, цигарите, успокояващите храни и дори наркотиците, за да намерят изход.

Основната разлика между стреса и тревожността е, че ситуации, предизвикващи стрес обикновено са ни известни: неблагоприятна работна обстановка, напрежение от приближаващите крайни срокове, проблеми във взаимоотношенията ни с хората или финансови несгоди. Ако просто премахнем стресиращата ситуация, оставим я на заден план или предприемем нещо за подобряване на условията, в които живеем и работим, ще се върнем към по-спокойния начин на живот - без стрес.

Тревожността обаче е потискащо неопределено чувство, че нещо лошо ще се случи, и може да погълне изцяло живота ни, дори да не намираме очевидна в момента причина.

Тревожното разстройство представлява постоянно притеснение пред заплахата от неизвестното бъдеще, общи фобии или посттравматичен стрес, дори и привидно обстоятелствата на живот в момента да са приемливи и дори добри. В днешния свят, в който всичко понякога ни изглежда обърнато с главата надолу, това като че ли е разбираемо.

Продължителните прояви на стрес или тревожност водят до натрупването на кортизол – т.нар. хормон на стреса, който от своя страна предизвиква хормонален дисбаланс с потенциални сериозни здравни проблеми или хронична умора - поради изтощаването на надбъбречната жлеза.

По-доброто справяне със стреса и превъзмогването на тревожността чрез повече движение и/ или медикаменти става все по-популярен и предпочитан подход.

Има и по-добри и подходящи в някои случаи алтернативи – изцяло натурални и без опасност от странични действия. Трябва да имаме предвид обаче, че ефектите от билковите екстракти и подправките невинаги се проявяват веднага (за разлика от тези на лекарствата). Предлагаме ви шест билкови алтернативи, които са показали много добри резултати за облекчаване симптомите на стреса и тревожността:

• Жълтият кантарион е може би най-добре известното билково средство против стрес и тревожност. Използва се от векове и е било прилагано за облекчаване на психичните разстройства по време на Ренесанса и Викторианската епоха. Според резултатите от скорошно изследване тази билка е толкова ефективна при депресия, колкото и Прозак. Жълтият кантарион е целогодишно цъфтящо растение, чиито екстракти могат да се намерят под формата на капсули, таблетки и тинктури.

• Кава-кава или коренът от кава е полинезийска билка, която се е доказала много ефективна при умерена степен на тревожност. Изследвания са установили, че екстрактът от корен на кава е толкова ефективен колкото фармацевтичните бензодиазепини – например Валиум и Ксанакс, но без потенциалната опасност от странични ефекти или пристрастяване. Има непотвърдени данни, според които коренът от кава причинява увреда на черния дроб, но изследване, проведено в Университета „Дюк” (САЩ) през 2001 г. напълно отхвърля тези спекулации.

• Пасифлората е добре известен и мощен релаксант на нервната система. Популярна е в много страни, а германската Комисия Е дори я е одобрила за лечение на нервни разстройства, проблеми със съня и тревожност. Билката съдържа антиоксиданти и по някои данни има още противовъзпалителни и антиракови свойства.

• Свещеният босилек (всъщност съвсем близък родственик на познатия ни босилек) има много ползи за здравето, сред които и облекчаване на стреса и тревожността. Той се използва от практикуващите аюрведа от над 5000 години. Свещеният босилек е адаптогенна билка, която може да се справи с много фактори, пораждащи стрес.

• Коренът от женско биле (популярен и с другото си име - сладък корен или сладник) помага на тялото да се справи със стресиращи ситуации, да нормализира кръвното налягане и да стимулира работата на надбъбречната жлеза. Също така стимулира черепните и цереброспиналните течности, което помага за успокояването на ума.

• Чайовете от корен на валериана (дилянка), цвят от лайка и листа от маточина често се използват при безпокойство и безсъние, като действат и при умерен стрес или тревожност и имат успокояващо действие. Могат да се използват и с която и да е друга от посочените по-горе билки, ако все още имаме проблеми със заспиването и качеството на съня.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама