Топ 5 причини да започнете да приемате билката бял трън още сега


Топ 5 причини да започнете да приемате билката бял трън още сега
Снимка: iStock

Ползите от белия трън са известни от хилядолетия. Той е близък роднина на бодила и дори прилича на него, особено по розовите си цветни глави. Това растение всъщност е плевел. Но този факт не му пречи да носи осезаеми ползи за здравето ни.

Състав на белия трън:

Белият трън съдържа много полезни вещества, включително калий, магнезий, калций, желязо и микроелементи като цинк, мед, селен, бор, манган, йод, хром и др. В състава му влизат и витамини А, D, F, Е, К и витамини от група В, алкалоиди, флавоноиди, флавонолигнани, протеини, смоли, тирамин, хистамин, мазнини и други компоненти.

Но белият трън е най-ценен заради група от растителни съединения, научно известни под общото наименование силимарин. Благодарение на тях билката притежава антиоксидантни, антивирусни и противовъзпалителни ефекти. Количеството силимарин в екстракта от семена на бял трън достига 65-80%. Запознайте се с топ 5 на причините да го включите в менюто си.

1. Защитава черния дроб

Благодарение на съдържанието на силимарин, белият трън ускорява процесите на регенерация и детоксикация в черния дроб, стимулира образуването на нови клетки и инхибира проникването на различни токсини. Билката често се предписва при хепатит, цироза и други чернодробни заболявания, както и след консумация на алкохол, тютюнопушене и излагане на други токсични вещества, включително отровни гъби, ухапвания от змии и паяци.

2. Нормализира нивата на кръвната захар и лекува диабет

Белият трън е полезен като допълнителна терапия при диабет тип 2. Той помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и понижаване на нивата на кръвната захар. Също така, антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на билката съдействат за намаляване на риска от бъбречна недостатъчност при диабетици.

3. Лекува акне

Благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, белият трън може да помогне да се отървете от акне и дори от псориазис. Една от причините за появата на акне по лицето са окислителните процеси в клетките, провокирани от стрес. Маслото от бял трън се използва за лечение на кожни заболявания.

4. Стимулира лактацията

Това растение стимулира производството на мляко при кърмещи жени. То е в състояние да увеличи производството на хормона пролактин. Важно е обаче да запомните, че може да приемате бял трън по време на кърмене единствено след консултация с Вашия лекар.

5. За предотвратяване на рак и наналяване на страничните ефекти при провеждане на лечение

Смята се, че антиоксидантният ефект на силимарина в белия трън има противораков ефект, който е полезен за хора, подложени на цялостно лечение на рак. Той също така помага за намаляване на негативните ефектите от лъчевата терапия. Белият трън повишава нейната ефективност.

За кого е противопоказна билката бял трън?

Препаратите от бял трън обикновено са безопасни за употреба. Въпреки това, както всяко друго лекарство, приемът на бял трън изисква консултация с лекар. Билката трябва да се използва с повишено внимание в следните случаи:

  • при наличие на алергия към растенията от семейство Asteraceae;
  • при бременност;
  • при ниски нива на кръвната захар - в случая билката може да доведе до техния спад.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар. Преди да започнете прием на билки, задължително се консултирайте със специалист.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама