Храни и билки за здрава имунна система


Храни и билки за здрава имунна система
Снимка: iStock

Все по-популярна през последните години е алтернативната медицина и много хора предпочитат да се лекуват с помощта на билки и балансирана диета.

Съществуват някои природни средства, които са много ефикасни за укрепване на имунната система на организма и поддържане на добро здраве.

Здравословна диета

Храната е здраве, именно затова е много важно да имаме балансирана диета, която може дори да ни помогне да се справим с някои заболявания. Специалистите препоръчват да включите в хранителния си режим продукти, богати на антиоксиданти. Правилната диета може да засили имунната ни система и да подобри цялостното здраве на организма. Лекари и диетолози препоръчват редовното консумиране на пресни плодове и зеленчуци, които са богати на много важни витамини и минерали. За да се радвате на добро здраве, хубаво е да намалите значително приема на по-тежки протеинови храни, като различни видове меса, млечни продукти и яйца. Поддържането на балансиран хранителен режим помага за стабилизиране на почти всички системи в организма ни и предотвратява развитието на много заболявания.

Лечение с билки

Растителните, натурални продукти също имат основната роля за укрепване на имунната система, а също така и за възстановяване на организма след по-тежко лечение.

Куркума

Наричат я още „златната подправка“. Това е не само заради цвета, който придава на ястията, но и заради многобройните й полезни свойства. Тя е една от най-ефективните хранителни добавки в света. От хилядолетия индийците използват куркумата като лечебно растение, а в началото на този век много проучвания потвърждават нейните изключителни ползи за почти всички системи на тялото. Куркуминът, който е активната съставка на подправката, се бори с възпалението, предотвратява хроничните заболявания, укрепва имунната система и подобрява цялостното благосъстояние. Малко хора знаят, но възпалителните реакции са изключително важни за организма. Възпалението е защитен механизъм срещу вируси, бактерии и патогени, които могат да застрашат живота и здравето ни. Когато възпалението стане хронично, то вече не е защита, а сериозен проблем. Активните съединения в куркумата са в състояние да се борят с възпалението на молекулярно ниво, предпазвайки всяка клетка в тялото от ново увреждане.

ТАЗИ БИЛКА ЩЕ ВИ ИЗБАВИ ОТ МНОГО БОЛЕСТИ

Женшен

Женшенът се счита за крал на лечебните растения на китайската медицина, тъй като помага за укрепване на имунната система, повишава умствената дейност, възстановява основните вътрешни системи на организма. Някои хора го използват при лечение на болести, като диабет и висок холестерол. Смята се, че женшенът може да понижи нивата на кръвната захар. Освен това се използва и в козметиката, заради страхотния си ефект върху кожата.

Женшенът намалява риска от сърдечни и съдови заболявания поради полезните му вещества и подпомага организма, като поддържа редовен сърдечен ритъм.

Как да използвате билките, като алтернативни лекарства?

Билките могат да се приемат под различни форми и видове, които включват тинктури, чайове, екстракти. Някои хора предпочитат приемането на капсули и таблетки. Но преди да предприемете каквото и да е лечение с билки, е хубаво да се консултирате с Вашия лекар.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама