Ето как да отгледате картофи на балкона само за 6 седмици


Ето как да отгледате картофи на балкона само за 6 седмици
Снимка: iStock

Ако сте толкова запалени по градинарството и не можете без своите растения дори в градски условия, спокойно можете да направите подобие на градина на балкона. Там можете спокойно да си осигурите една добра реколта картофи. Да, на балкона можете да отглеждате картофи в големи саксии, контейнери, торби за отглеждане и подобни съдове.

Как става това?

Картофите са културата, която може да вирее най-лесно на балкона ви. Просто трябва да осигурите малко светлина и вода на растението, когато е необходимо. Отглеждането на картофи във вашата градина започва с избора на "семенен картоф", а не с реално семе. Семенните картофи са реални картофи, които имат кълнове или пъпки, излизащи от възлите в картофения клубен, което обикновено се нарича "очи". Семенните картофи са тези, които нямат инфекция и болести. Отглеждането на картофите може да се извършва и в големи контейнери, които имат повече място за корени.

Засаждане на картофи в контейнери

Отглеждането на картофи в контейнер може да бъде забавно занимание. За предпочитане се използва дълбока кръгла или правоъгълна саксия или торба за отглеждане. Колкото по-голям е, толкова е по-добре. Напълнете контейнера с 1/3  добра почва за саксии. Поставете картофите върху почвата и ги покрийте. След една седмица кълновете ще се появят, когато растящото картофено растение стане по-голямо, продължете да добавяте все повече и повече почва за саксии, докато цялата саксия се напълни. Човек също може да прояви креативност и да направи контейнери от бъчви, употребявани гуми и дори ратанови съдове.

Торене

Добавянето на богат органичен компост по време на отглеждането на картофи ще окаже благотворно влияние на растението и също така ще обогати почвата. Сместа за саксии за контейнер също трябва да бъде допълнена с добър компост. Човек може също да полива растенията с добър водоразтворим тор, който е с високо съдържание на калий, за да се получат грудки с добър размер.

Прибиране на картофите

Ранните признаци на готовност на картофите за прибиране на реколтата е, когато видите картофеното растение да цъфти. Тогава е време за ранните картофи. Ранните картофи са с мека кожа и крехки. Те имат най-добрия вкус. Винаги можете да изкопаете няколко, когато картофеното растение започне да цъфти.

Ако имате нужда от напълно отгледани картофи, точно като тези, които купувате от магазина за хранителни стоки, тогава трябва да изчакате растението да изсъхне и да умре. Отглеждането на картофи до самия край на растението ви дава напълно отглеждани картофи, които се съхраняват добре. След като бъдат събрани, изсушете всички на въздух преди да ги приберете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама