Пропуснете ли да направите това - реколтата от картофите ще бъде бедна


Пропуснете ли да направите това - реколтата от картофите ще бъде бедна
Снимка: iStock

На мнозина им изглежда, че отглеждането на картофи е много лесно. Всъщност, за да се радвате на отлична реколта, трябва да знаете как правилно да ги отглеждате.

Важно е мястото, което ще подберете за засаждане на новата реколта картофи. Не е без значение и колко е плодородна почвата. В никакъв случай не трябва да засаждате на мястото на миналогодишните картофи. Те са използвали всички полезни вещества, които са им били необходими и на това място трябва да засадите други култури. Ако не знаете какви, консултирайте се с експерти. Те ще ви посъветват и какви торове е добре да използвате за подхранване.

За добра реколта са ви необходими:

* Засаждайте картофи на ново място всяка година. Не се допуска да садите картофите си на мястото, където са били отглеждани миналата година, тъй като хранителните вещества, необходими за нормалния растеж, вече ги няма. Можете да се върнете на старото място само след три години, когато почвата се възстанови.

* Изберете място, където има възможно най-много слънце, защото в противен случай картофите ще са малки.

* Оправете леглата и изкопайте там дупки с дълбочина десет сантиметра.

* Направете разстоянието между леглата най-малко 90 сантиметра, за да могат върховете да растат и човек да може да ходи.

* Разстоянието между дупките трябва да бъде избрано в зависимост от размера на картофите, избрани за засаждане: колкото по-големи са семената, толкова по-голямо трябва да бъде разстоянието, така че кореновите системи да не пречат на другите. Ако семената са със среден размер, тогава е по-добре да направите разстоянието около 40 сантиметра.

* Изсипете торове, съдържащи пепел и хумус, предварително смесени с пръст, във всяка подготвена дупка и едва след това засадете грудка в тази почва.

5 ПРОДУКТА, С КОИТО ОПИТНИТЕ ГРАДИНАРИ ТОРЯТ

Всъщност е важно да изчакате, докато земята е достатъчно загрята. Важно е да се обърне внимание не само на температурата през деня, но и през нощта. Ако се засади твърде късно, обаче, реколтата ще бъде много малка. Ако вече се е случило, че сте закъснели със засаждането, не забравяйте да осигурите на растенията си обилно поливане.

След засаждането на кореноплодни култури е много важно да се погрижите пролетните студове, особено през нощта, да не ги засягат. За да направите това, можете да покриете оформените легла със спанбонд или друг материал, който позволява на въздуха да преминава. Можете дори да използвате паднали листа или сено. В никакъв случай не използвайте фолио, в противен случай съществува риск картофите да изгният. Веднага след като премине опасността от измръзване, всичко това трябва да бъде премахнато.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама