7 кулинарни трика от Китай, които ще улеснят готвенето


7 кулинарни трика от Китай, които ще улеснят готвенето
Снимка: iStock

Някои хора гледат на готвенето като на нещо скучно, а други го третират като забавен процес. Но всеки човек, който прекарва време над печката, се опитва да направи храната си по-вкусна, по-здравословна и по-добре изглеждаща. Използвайки определени трикове за готвене, можете да постигнете тези цели. А те могат да дойдат от различни култури. Затова днес ще ви представим няколко кулинарни тайни, които хората в Китай използват.

1. Мият плодове и зеленчуци в солена вода

Хората в Китай измиват плодовете и зеленчуците си много добре. Те ги изплакват с чешмяна вода, слагат ги в купа със сол и след това отново ги изплакват. През 2006г китайски учени проведоха проучване и доказаха, че солената вода наистина премахва пестицидите.

6 ГРЕШКИ В КУХНЯТА, КОИТО ВРЕДЯТ НА ЗДРАВЕТО ВИ

2. Варят перфектен ориз, без да мерят чаши вода

Китайците поставят необходимото количество ориз в тенджера, а след това използват показалеца си,слагайки го до повърхността на ориза. Добавят вода, колкото да покрие кокалчето на пръста.

3. Използват царевично нишесте

Тайната на всички неустоими китайски блюда е царевичното нишесте, което се използва в почти всяка кухня в страната. Няма сос, който да се прави без него.

4. Омекотяват месото с жълтък

Китайците могат да се справят с готвенето на почти всяко месо. За да постигнат това, те мариноват месото в жълтък за около 15 минути. В Европа обикновено използваме лимонов сок, оцет и други кисели неща, но тази техника се нарича „кадифена“ и наистина разликата е огромна.

5. Винаги варят месото, преди да го сготвят

Хората в Китай слагат всяко сурово месо във вода, чакат я да кипне за 2-3 минути, след това продължават да готвят - пържат, задушават или да варят месото отново, но в прясна вода. Защо? Първо, кипенето помага за премахването на цялата мръсотия и излишна кръв от месото. Второ, омекотява някои видове месо, като например свинско.

6. Готвят много на пара

Китайската кухня се състои от много ястия, приготвени на пара. Този метод се използва дори за тестени храни. Местните хора използват бамбукова кошница, поставена над вряща вода. Можете да използвате обикновена метална цедка и да я поставите над тенджера с вряла вода.

7. Правят десерти с растителни продукти

Китайците не използват много захар в десертите си, а сладкото и шоколадът не са много популярни. Използват растителни продукти като сусам, боб и сладки картофи, за да подсладят десертите си. Ето защо европейците често смятат, че китайските десерти не са особено хубави. Но пък и затова толкова много китайци са слаби.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама