Дребни трикове, с които интервюиращият за работа ви пробва


Дребни трикове, с които интервюиращият за работа ви пробва
Снимка: iStock/Guliver

В днешния забързан свят разглеждането на автобиография и провеждането на стандартно интервю не са достатъчни в търсенето на перфектния служител. Ето защо работодателите се принуждават да използват някои трикове и повечето от тях са толкова дребни и уж случайни, че кандидатът може да се провали на един от своеобразните психологически тестове, без да разбере. Ето кои от тях са най-изненадващи.

1. Предлагат ви чаша кафе с причина

Напоследък тестът за „чаша кафе“ набира популярност сред работодателите. В началото на разговора интервюиращият завежда кандидата в кухнята и предлага чаша кафе. След интервюто внимателно наблюдава какво ще направи кандидатът с чашата - ще попита къде да я сложи, просто ще я остави на масата или ще я измие сам в кухнята.

Ръководителят на компанията за разработване на счетоводен софтуер „Xero Australia“, Трент Инес, който е създал този метод, казва, че този трик говори много за характера на човека и неговите нрави. В този случай най-доброто решение е да отидете в кухнята след интервюто и да измиете чашата сами.

УСПЕШНИ ОНЛАЙН СРЕЩИ: ТРИКОВЕ И СЪВЕТИ

2. Шефът умишлено ви кара да чакате

В действителност тестът за „чаша кафе“ е невинен трик. Ситуацията може да бъде много по-трудна, ако събеседването е планирано за 9 часа сутринта, но когато кандидатът влезе в офиса, работодателят е зает и вие трябва да изчакате 10 минути. И след това още 10 минути. И след това още 15 минути. Този трик може да покаже колко емоционално стабилен е кандидатът в стресови ситуации и колко иска да заеме тази позиция като цяло.

3. Интервюиращият изведнъж започва да крещи

Повишаването на гласа, викането и дори използването на обидни думи е друг начин за моделиране на стресова ситуация и шанс да се провери способността на кандидата да устоява. Експертите съветват да запазите спокойствие и да отговорите на тези въпроси възможно най-спокойно.

4. Работодателят изведнъж започва да се държи по странен начин

Друг трик е, когато интервюиращият започне да се държи странно. Кандидатът често е игнориран, защото човекът срещу него си гледа телефона или компютъра, а може да достигне и друго ниво – направо да излезе от стаята по средата на интервюто. Този трик има за цел да покаже как кандидатът ще се опита да върне вниманието върху себе си, като най-добрият начин това да стане, е да кажете нещо от сорта на „Виждам, че сте зает, може да пренасочим интервюто за друг ден.”

5. Кандидатът се представя на целия екип

Възможно е шефът да предложи на кандидата шанс да общува с потенциалните си колеги след интервюто. Може да е в офиса или в обедната почивка. Това не е прост учтив жест, а начин да разбере мнението на служителите си за кандидата.

6. Интервюиращият изпуска писалката си на под

Друг тест, който може да помогне на работодателя да намери отзивчиви и добронамерени служители, е като изпусне химикалка и наблюдава реакцията. Ако кандидатът инстинктивно се наведе и вдигне писалката, вероятно ще бъде нает за работата.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама
Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама