Дребни трикове, с които интервюиращият за работа ви пробва


Дребни трикове, с които интервюиращият за работа ви пробва
Снимка: iStock/Guliver

В днешния забързан свят разглеждането на автобиография и провеждането на стандартно интервю не са достатъчни в търсенето на перфектния служител. Ето защо работодателите се принуждават да използват някои трикове и повечето от тях са толкова дребни и уж случайни, че кандидатът може да се провали на един от своеобразните психологически тестове, без да разбере. Ето кои от тях са най-изненадващи.

1. Предлагат ви чаша кафе с причина

Напоследък тестът за „чаша кафе“ набира популярност сред работодателите. В началото на разговора интервюиращият завежда кандидата в кухнята и предлага чаша кафе. След интервюто внимателно наблюдава какво ще направи кандидатът с чашата - ще попита къде да я сложи, просто ще я остави на масата или ще я измие сам в кухнята.

Ръководителят на компанията за разработване на счетоводен софтуер „Xero Australia“, Трент Инес, който е създал този метод, казва, че този трик говори много за характера на човека и неговите нрави. В този случай най-доброто решение е да отидете в кухнята след интервюто и да измиете чашата сами.

УСПЕШНИ ОНЛАЙН СРЕЩИ: ТРИКОВЕ И СЪВЕТИ

2. Шефът умишлено ви кара да чакате

В действителност тестът за „чаша кафе“ е невинен трик. Ситуацията може да бъде много по-трудна, ако събеседването е планирано за 9 часа сутринта, но когато кандидатът влезе в офиса, работодателят е зает и вие трябва да изчакате 10 минути. И след това още 10 минути. И след това още 15 минути. Този трик може да покаже колко емоционално стабилен е кандидатът в стресови ситуации и колко иска да заеме тази позиция като цяло.

3. Интервюиращият изведнъж започва да крещи

Повишаването на гласа, викането и дори използването на обидни думи е друг начин за моделиране на стресова ситуация и шанс да се провери способността на кандидата да устоява. Експертите съветват да запазите спокойствие и да отговорите на тези въпроси възможно най-спокойно.

4. Работодателят изведнъж започва да се държи по странен начин

Друг трик е, когато интервюиращият започне да се държи странно. Кандидатът често е игнориран, защото човекът срещу него си гледа телефона или компютъра, а може да достигне и друго ниво – направо да излезе от стаята по средата на интервюто. Този трик има за цел да покаже как кандидатът ще се опита да върне вниманието върху себе си, като най-добрият начин това да стане, е да кажете нещо от сорта на „Виждам, че сте зает, може да пренасочим интервюто за друг ден.”

5. Кандидатът се представя на целия екип

Възможно е шефът да предложи на кандидата шанс да общува с потенциалните си колеги след интервюто. Може да е в офиса или в обедната почивка. Това не е прост учтив жест, а начин да разбере мнението на служителите си за кандидата.

6. Интервюиращият изпуска писалката си на под

Друг тест, който може да помогне на работодателя да намери отзивчиви и добронамерени служители, е като изпусне химикалка и наблюдава реакцията. Ако кандидатът инстинктивно се наведе и вдигне писалката, вероятно ще бъде нает за работата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама