6 грешки в кухнята, които вредят на здравето ни


6 грешки в кухнята, които вредят на здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Прочетете внимателно следващите редове и запомнете какво никога НЕ трябва да правите в кухнята.

1. Използвате една дъска за рязане за всичко

Желателно е да имате най-малко две дъски за рязане: една за плодове и зеленчуци и една за месо. Бактериите от месото често остават по дъската и така може да се пренесат в други продукти.

2. Опитвате сурово ястие или тесто

Имате навика да опитвате суровата смес, за да видите как е на вкус? Забравете за това! Суровите храни може да причинят инфекции, както и хранителни натравяния.

3. Не миете достатъчно ръцете си

Работа с различни продукти изисква винаги да миете ръцете си преди всяка следваща стъпка на готвене с топла вода със сапун.

4. Опитвате се да спасите развалена храна

Ако имате дори и най-малко подозрение, че продуктът се е развалил, по-добре е незабавно да го изхвърлите, за да не се натровите. Много хора се опитват да спасят храните с изтекъл срок на годност, което е голяма грешка.

ОТ КОИ НЕЩА У ДОМА ТРЯБВА ДА СЕ ОТЪРВЕМ СПОРЕД ФЪН ШУЙ

5. Изчаквате, докато храната се охлади, преди да я сложите в хладилника

Бактериите се разпространяват при по-висока температура. Топлата храна може да издържи не повече от 1-2 часа извън хладилника, в противен случай рискувате да развалите вкуса ѝ, както и да получите хранително натравяне. По време на излети използвайте преносим хладилник или хладилна чанта, особено през лятото.

6. Не сменяте достатъчно често гъбата за миене на съдове

Това са най-мръсните предмети в кухнята, в които винаги се натрупва голям брой бактерии. Не бъдете мързеливи, а ги мийте много хубаво всеки ден. Също така е хубаво да ги подменяте на всеки 2 седмици.

Ако спазвате тези правила, ще се радвате на вкусна храна и добро здраве. Винаги трябва да помните, че ние сме това, което ядем. Ето защо е време да промените навиците си в кухнята.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама