Тази супа от червена леща успокоява и засища с щедро количество зеленчуци и нотка лютивина. Рецептата комбинира моркови, тиква, изобилие от подправки и паста от хариса за многопластов вкус. Пресният джинджифил също добавя изненадващо количество топлина. Купа от тази лесна супа ще ви стопли по повече от един начин.
Още: За здрави деца и родители: Супер полезна супа с броколи
Необходими продукти за крем супата от леща:
2 супени лъжици зехтин, плюс още за сервиране
1 голяма глава лук, нарязана
4 скилидки чесън, ситно нарязани
2 чаени лъжички ситно нарязан джинджифил
2 чаени лъжички хариса
1 чаена лъжичка смлян кориандър
1 чаена лъжичка смлян кимион
1 чаена лъжичка смляна куркума
1 чаена лъжичка сол
¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
2 литра зеленчуков бульон
2 чаши нарязана на кубчета тиква
1 ½ чаши сушена червена леща
3 средни моркова, нарязани
2 супени лъжици пресен лимонов сок (от 1 лимон)
нарязани печени бадеми и нарязан магданоз, за сервиране
Още: За ценители: Крем супа с пиле и бяло вино
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтин в голяма тенджера на средно силен огън. Добавете лука и чесъна; гответе, като бъркате често, докато омекнат и започнат да покафеняват, 6 до 8 минути. Добавете джинджифил, хариса, подправки, сол и черен пипер. Гответе, като бъркате непрекъснато, докато ароматизират, около 2 минути.
Добавете бульона, тиквата, лещата и морковите; оставете да заври. Намалете котлона на средно слаб огън и оставете да къкри, докато лещата омекне, около 20 минути. Работейки на 2 порции, прехвърлете сместа в блендер. Отстранете централната част на капака на блендера, за да може парата да излиза. Затворете капака на блендера и поставете чиста кърпа върху него. Пасирайте, докато стане гладка, около 1 минута. (Можете да използвате и пасатор.) Върнете супата в тенджерата и разбъркайте с лимонов сок.
Поръсете всяка порция със зехтин и отгоре сложете бадеми и магданоз. Сервирайте с препечен хляб.