6 груби грешки при готвенето на пилешко месо


6 груби грешки при готвенето на пилешко месо
Снимка: iStock/Guliver

Пилешкото месо е доста обичано по цял свят, защото има ненрапчив вкус, съдържа малко калории и се приготвя наистина бързо, без да е нужно особено "суетене". Макар да изглежда лесно за обработка, често при готвенето му допускаме груби грешки. Ето кои са те.

1. Неправилно размразяване

Повечето домакини размразяват пилешкото неправилно. Обикновено от камерата директно го слагат във фурната. Размразете го от предния ден без да го оставяте на стайна температура, а в хладилник. Да, по-бавно е, но само така не се развъждат бактерии. 

2. Предварително обезкоствяване

Костите са добър проводник на топлината и оказват положителен ефект върху продължителността на топлинната обработка на месото. Това правило важи и за печенето на скара.

3. Запазване на кожата

Кожата придава по-добър вкус на месото, особено ако не е много мазна. Но тя често се оказва източник на бактерии и поради тази причина е по-добре да се отстрани.

4. Добавянето на подправки

Често срещана грешка е добавянето на подправките в последния момент. Необходимо е да ги добавите поне 30 минути преди топлинната обработка на месото.

5. Притискане на месото по време на печене

Не правете това, ако желаете пилешкото да запази сочността си. Не обръщайте прекалено често месото. Задължително е то да е нарязано на тънки парчета.

6. Време за печене

Повечето домакини считат, че пилешкото месо, независимо дали е бутче, или гърди, се пече за едно и също време. Но това не е така. Пилешките гърди се пекат по-бавно от останалата част на пилето. За да не стане месото прекалено сухо, винаги поставяйте гърдите с вътрешната страна към дъното на тавата.

Когато приготвяте пилешко месо на фурна, не забравяйте 10 минути преди края на топлинната обработка да го обърнете от другата страна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама