Хроничната умора и как да се преборим с нея?


Хроничната умора и как да се преборим с нея?
Снимка: iStock

Всеки изпитва умора поради различни причини – прекомерна работа, динамика в ежедневието, стрес, недостатъчна почивка и непълноценен сън. Когато отпочинем обаче, организмът в голям процент от случаите успява да се възстанови и отново тялото има енергия и добър тонус.

Но в случаите, когато се отдадем на заслужена почивка и успеем да наваксаме със съня, а тази липса на енергия и отслабеност в тялото продължават, в тези случаи най-вероятно се касае за хронична умора. Тогава е време за мощна допълнителна помощ за организма , като Regulatpro Bio.

Ведра са тук, за да ви разкажат повече за това състояние, причините и начините за справяне с него.

Как да познаете хроничната умора?

Това е състояние, което има физическо проявление, но често може да има и някои психологически аспекти. Може да повлияе върху когнитивните функции – загуба на памет, трудна концентрация, забавени възприятия, както и върху социалните такива – може да доведе до затруднение в комуникацията, желание за изолираност и други.

Основните симптоми, чрез които обаче се изразява хроничната умора, са липсата на тонус, усещане за отслабеност в мускулите и безсилие в крайниците, липса на концентрация, забавени реакции и често главоболие.

Кои са факторите за проява на състоянието?

Основните предпоставки и причини за това състояние, са:

1.Стрес

Емоционалното напрежение често се съпровожда от повишени стресови нива в организма. В комбинация с динамичното ежедневие, недостатъчното време за почивка и прекомерното натоварване, може да бъде предпоставка за хронична умора.

2.Липса на физическа активност

При редовни физически натоварвания, тялото секретира ендорфини. Ендорфините намаляват тревожността и подобрява настроението, като по този начин помагат да се справим с последствията от стреса. Когато липсва достатъчно физическо натоварване, за тялото е по-трудно да се справи с натрупалия се стрес и психическо натоварване.

3.Нездравословно хранене

Консумацията на храни, които са бедни на полезни вещества, не само че не носят необходимата за тялото хранителна стойност, но и го затормозяват, тъй като то не успява да се освободи от отпадъчните вещества ефективно. Това води до сънливост, ленивост и чувство за безсилие.

4.Недоспиване

Организмът на един възрастен човек се нужда от 7 до 9 часа качествен сън на денонощие.. Но когато тялото не получава тази почивка, се натрупва умора, която може да се превърне в хронична, а също така може да доведе и до доста други негативни последствия за здравето.

Някои здравословни проблеми, също могат да съпровождат чувство за изтощение, като анемията.

Как да се справите с хроничната умора?

Има някои лесни за изпълнение методи за борба с хроничната умора, които може да вземете предвид.

Правилна диета

Създайте здравословен режим на хранене, който да следвате. Той трябва да включва балансирана диета, богата на витамини, минерали, протеини, въглехидрати и мазнини. Избягвайте преработените храни, като пържени, тестени, панирани и богати на захар.

Сън

Както вече споменахме, за да се чувства отпочинал организмът на един възрастен човек, са му необходими между 7 и 9 часа пълноценен сън. При децата тези часове растат – в периода от 1 до 3 години сънят трябва да се равнява на около 14 часа.

Стремете се да си изградите редовен режим на сън и да лягате по едно и също време всяка вечер.

Упражнения

Физическото натоварване освобождава освен ендорфини, така и серотонин и окситоцин в кръвта, които по различни начини помагат за намаляване на нивата на стрес, подобряват тонуса и психическото състояние, както и повишава енергията.

Подкрепа на организма с натурални средства

На пазара има натурални продукти, които са специално разработени да подпомогнат тялото, като му доставят важни микроелементи, необходими за да се справи с проблеми като ниските нива на енергия, оксидативния стрес, нарушен метаболизъм и не ефективна имунна система.

Сред тях се откроява и Регулатпро Био, в който се съдържат екстракти от био зеленчуци, плодове, билки и ядки. Този продукт има редица функции и ползи – укрепва естествената имунна защита, регулира киселинността в тялото и поддържа чревната флора в добро състояние.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама