Как да разпознаем алергичен ринит


Как да разпознаем алергичен ринит
Снимка: iStock

Какво е алергичният ринит

Алергичният ринит е възпалителен процес на носната лигавица, дължащ се на IgE-зависима алергия, който се характеризира с ринорея, кихане, назална конгестия и сърбеж.

Алергичният ринит се класифицира:

1) според продължителността на симптомите:

а) интермитентен (периодичен) - продължава <4 дни седмично или <4 седмици;

б) персистиращ (хроничен) - продължава >4 дни седмично и >4 седмици;

 2) според интензивността на симптомите:

а) лек - няма нито един от посочените по-долу критерии;

б) умерен или тежък - присъствие на ≥1 от критериите:

● проблеми със съня;

● проблеми с всекидневните дейности, почивката и/или спорта;

● затруднения на работното място или при учене;

● тежки симптоми;

3) според алергените, които предизвикват симптомите:

а) сезонен - причинен от сезонни алергени;

б) целогодишен - причинен от алергени, които се срещат през цялата година.

Симптомите на алергичния ринит

Симптомите на алергичния ринит могат да бъдат различни и варират от леки до по-тежки. Основните признаци на алергичния ринит включват:

● изтичане на водоподобен секрет от носа;

● често кихане;

● запушен нос и гъст лигавичен секрет;

● сърбеж на носа и конюнктивата (и зачервяване), ушите, небцето и гърлото;

● проблеми с обонянието;

● сухота на лигавицата на устната кухина;

● проблеми със съня, концентрацията и способността за учене,

● леко повишена температура на тялото;

● главоболие;

● депресивно настроение;

● постназално стичане, което предизвиква кашлица;

● сълзене.

Симптомите се засилват при 70% от пациентите през нощта и рано сутринта.

Малките деца (<2 години) - развитието на алергичен ринит изисква повторен и продължителен контакт с алергените, затова е по-рядък при децата до две години. Ако при дете под две години се наблюдават продължителни назални симптоми, трябва да се разгледат други разстройства като „синдром на детската градина“ (т.е. повторни вирусни инфекции на горните дихателни пътища), хипертрофия на аденоидите или други заболявания.

Симптомите на алергичния ринит могат да се променят в зависимост от типа на алергена и индивидуалната чувствителност. Симптомите могат да бъдат сезонни, ако алергенът е известен (например, растителен полен), или целогодишни, ако алергенът е постоянен (например, животински косми или прах).

Ако детето има подобни симптоми, особено ако те продължават дълго време или са съпроводени от други симптоми, като астма, затруднено дишане или кожни обриви, се препоръчва да се консултира с лекар или алерголог за диагностика и лечение.

При преглед на дете лекарите откриват следните клинични симптоми:

● Тъмни кръгове около очите, свързани с вазодилатация или запушен нос.

● Хоризонтален ръб на носа (поради постоянното търкане на носния връх с дланта нагоре).

● Линии Денис-Морган (DM) - това са напречни бръчки, които се образуват под долните мигли (по-често при алергичен конюнктивит)

● "Алергично лице", което обикновено се наблюдава при деца с продължителни прояви на алергичен ринит, състои се от деформация на небцето, отворена уста, поради дишане през устата, и неправилна захапка.

Заедно с характерните симптоми на алергичен ринит могат да присъстват и други симптоми като:

Алергичен конюнктивит - до 60% от пациентите с алергичен ринит имат съпътстващ алергичен конюнктивит. Алергичният конюнктивит се проявява със сърбеж, сълзене, подуване на конюнктивата, хиперемия. Симптомите обикновено са двустранни.

Синузит - възпаление на носа, свързано с алергичен ринит, също може да причини блокиране на остеомеаталния комплекс, като по този начин предразполага към бактериална инфекция на синусите. Този процес засяга 30-80% от случаите на остър и хроничен бактериален синузит. Симптомите на бактериален синузит включват назална конгестия, гнойна ринорея или постназално стичане, болка в лицето или зъбите и кашлица. Гнойна ринорея, болка в горната челюст, при деца - постоянна кашлица, са най-характерните прояви на бактериалния синузит.

Астма - до 50% от пациентите с астма имат алергичен ринит. За деца кашлицата и хрипове са най-честите симптоми, които често се забелязват при натоварване.

Атопичен дерматит - при децата атопичният дерматит се проявява с еритематозни петна с интензивен сърбеж, папули и малко количество корички, които обикновено засягат лицето, скалпа, крайниците или торса.

Запушен нос поради тежък алергичен ринит също може да предизвика затруднено дишане при сън и аносмия (загуба на обонянието).

При пациенти с алергичен ринит се наблюдава и често главоболие.

Медицинско лечение:

Глюкокортикоидни спрейове за нос. Назалните глюкокортикоиди (стероиди) са лекарство от първа линия за лечение на симптомите на алергичен ринит. Тези лекарства имат малко странични ефекти и значително облекчават симптомите при повечето хора. Проучванията показват, че назалните стероиди са по-ефективни при облекчаване на симптомите от пероралните антихистамини.

Как да използвате спрей за нос?

Спрейовете за нос работят най-добре, когато се използват правилно и лекарството остава в носа, вместо да се стича по задната част на гърлото. Ако носът ви е покрит с кора или съдържа слуз, можете да го почистите с изотоничен спрей за нос, преди да използвате спрей за нос, който съдържа лекарство.

Като държите главата си изправена, насочете спрея от носната преграда (хрущялът, който разделя двете страни на носа). След пръскане вдишайте внимателно, за да го изтеглите в по-високите части на носа. Избягвайте да смъркате твърде силно, тъй като това може да накара лекарството да попадне в гърлото ви.

Назалните изплаквания и физиологичните спрейове са особено полезни при постназално стичане, кихане и сухота в носа. Лечението помага за измиване на алергени и дразнители от носа. Могат да се използват различни спрейове или системи за измиване на носа (например, система за почистване на носа SinuSalt).

Ако забележите признаци на алергия у себе си или вашето бебе, трябва да се консултирате с личен лекар или педиатър, за да намалите възможността за усложнения на заболяването. Те, от своя страна, ще ви насочат към други специалисти, ако е необходимо.

Пациентите с тежки симптоми или резистентност към терапията трябва да бъдат насочени към алерголог.

Отоларингологът ще ви помогне и ще предпише необходимото лечение при алергичен ринит, повтарящи се епизоди на синузит или възпаление на средното ухо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама