Консумация на риба веднъж седмично намалява риска от неврологични проблеми при децата


Консумация на риба веднъж седмично намалява риска от неврологични проблеми при децата
Снимка: iStock/Guliver

Всички сме чували колко важна е консумацията на риба за здравето на човек. Изследователи от Медицинския колеж в Пенсилвания установиха, че добавянето на риба към менюто на децата поне веднъж седмично намалява риска от забавяне на неврологичното развитие. Резултатите от научната работа са публикувани в списание "Микроорганизми".

Вижте още: 5 неща, които трябва да знаете за скарлатината

В изследването са участвали 142 бебета на възраст между 6 и 12 месеца и техните майки. Възрастните са отговорили на стандартизиран въпросник, свързан с храненето на децата, а от шестмесечните бебета са взети проби от слюнка и са измерени нивата на активност на различни орални бактерии. Майките са докладвали и за развитието на умения като ходене, говор и социално взаимодействие, когато детето им е навършило 18 месеца.

Екипът установява, че забавянето на неврологичното развитие е свързано с липсата на консумация на риба при децата до 12-месечна възраст. Забавеното нервно развитие е било свързано и с повишена активност на два слюнчени микроба - Candidatus gracilibacteria и Chlorobi.

Микробното разнообразие може да е важно за метаболизма и усвояването на основни хранителни вещества, като например дълговерижните полиненаситени мастни киселини, които се съдържат в рибата, твърдят учените.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама