Мощни природни средства за лечение на болно гърло и главоболие


Мощни природни средства за лечение на болно гърло и главоболие
Снимка: iStock

Януари е сезонът на грипа и вирусите. Мнозина имат проблеми с преодоляването на неразположенията, които съпътстват тези състояния като кашлица и главоболие. За щастие има природни начини за облекчаване на тези симптоми. Най-ефективни са градинският чай и бялата ружа.

Вижте още: Ще се изненадате: 10-те най-търсени болести в Google през 2023 г

Градинският чай има антимикробни свойства, и облекчава симптомите на възпалено гърло.

Гаргара с градински чай

Сложете да заври 2 л вода и вътре изсипете една супена лъжица градински чай. Запарете за около 20 минути. Отпийте на малки глътки, наклонете главата си назад и направете гаргара, след което изплюйте.

Повтаряйте процеса, докато изчерпите целия чай. Ако искате да го пиете, можете да го подсладите с малко мед или да добавите няколко капки лимонов сок за по-добър вкус.

Лечебни свойства на бялата ружа

Бялата ружа има противовъзпалително действие, спомага за разреждането на слузта при кашлица, има защитно действие, ускорява регенерацията на организма. Използва се при настинки и бронхити. Важно е да се приема и когато не сте болни, защото укрепва имунитета. Най-често се използва под формата на чай или сироп за облекчаване на кашлицата. 

Вижте още: Правете тези неща, ако имате студова алергия

Как да си приготвите чай от бяла ружа

Една супена лъжица наситнен корен се залива с 200 мл предварително преварена и охладена вода и се оставя да престои 30-60 минути при периодично разбъркване, след което се прецежда. Пийте чай няколко пъти на ден, като можете да го подсладите с малко мед.

Домашен билков сироп против настинка и грип

Почистете добре един лимон и го нарежете на малки парчета. Налейте 200 мл вода в тенджера и добавете нарязания лимон, 200 г захар, 1 лъжица ленено семе, лъжица сух градински чай и 1 лъжица бяла ружа. Сместа се вари около 30 минути на слаб огън, след което се прецежда. Можете да добавите към него лъжица мед.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама