СЗО заключи: Пушачите намаляват рязко през последните 2 години


СЗО заключи: Пушачите намаляват рязко през последните 2 години
Снимка: iStock

Пушенето е един от съвременните пагубни навици, които са погубили милиони животи. Световната здравна организация (СЗО) изчисли, че броят на потребителите на тютюн по света е спаднал с 19 милиона души през последните две години, съобщи АФП. За същия период населението на планетата се е увеличило.

По данни на СЗО броят на потребителите на тютюн днес е 1,25 милиарда души, каза директорът на СЗО за насърчаване на здравето Рудигер Крех. Той посочи, че има особености в данните за Европа, където броят на жените, употребяващи тютюн, понякога е двойно над средното за света и спада по-бавно в сравнение с други региони на света.

Вижте още: Внимание! Пиенето на вода с лимон крие рискове за здравето

Използването на тютюн включва тютюнопушене, дъвчене на тютюн и използване на снус. В СЗО са разтревожени и от употребата на електронни цигари, които не съдържат тютюн, а съдържащи никотин течности. От организацията казват, че те са точно толкова опасни за здравето, колкото и продуктите с тютюн.

Крех описа действията на тютюневата индустрия в сферата на електронните цигари, насочени към ученици, като престъпни. Той говори за хиляди вкусове като "гумени мечета" или "ванилов сладолед", които едва ли са били създадени за възрастни. Крех приветства забраната за електронни цигари в някои страни и призова другите стриктно да регулират продуктите. Всички вкусове трябва да бъдат забранени, каза Крех и добави, че електронните цигари са направили децата пристрастени към никотин.

През 2000 г. всеки трети възрастен е използван тютюн, през 2022 г. този брой е спаднал до всеки пети, съобщиха от СЗО. Общо 56 страни са на път да постигнат целта за намаляване на употребата на тютюн с 30 на сто до 2025 г. в сравнение с 2010 г.

От СЗО приветстваха Бразилия, която вече е постигнала намаление с 35 на сто, и Нидерландия, която почти е достигнала спад с 30 на сто.

По данни на СЗО в Югоизточна Азия потребителите на тютюн са най-висок дял от населението. Той спада значително и според настоящите тенденции регионът ще е в по-добра позиция от Европа до 2030 г. В Европа се очаква средно 23 на сто от населението да използва тютюн през 2030 г.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама