Защо мъжете никога не трябва да носят телефона в джоба си


Защо мъжете никога не трябва да носят телефона в джоба си
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки твърденията, че мобилните телефони излъчват определена радиация, повечето от нас продължават да ги носят в джобовете на дънките си или дори да ги слагат под възглавниците си.

Разбира се, това е удобно и тъй като страничните ефекти остават скрити от нас, продължаваме да го правим.

Но учените предупреждават, че носенето на телефона в джоба има отрицателни последици, най-вече за мъжете.

Защо не е препоръчително?

След проучване за радиационното влияние, учените стигнаха до заключението, че продължителното излагане на мъжката полова система на радиацията, излъчвана от телефоните, води до постепенно намаляване не само броя на сперматозоидите, но и на тяхната жизненост.

Вижте още: Притеснително: Над 140 000 двойки у нас страдат от проблеми с репродуктивното здраве(ВИДЕО)

Според учените оцелелите сперматозоиди са с увредено ДНК. Това всъщност е биологично явление, което не може да бъде обяснено с влиянието на нейонизиращото лъчение върху тялото ни.

Към днешна дата около 14% от населението на света има репродуктивни проблеми, а в 40% от случаите става въпрос за мъжко безплодие.

Учените предупреждават, че за това ключова роля играе безобидното на пръв поглед носене на телефона в джоба.

Ново проучване на екип от учени от Австралийския университет в Нюкасъл се базира на данни, събирани в продължение на няколко години от 27 научни изследвания.

И 21 от тях показват връзка между радиацията от мобилните телефони и проблемите със сперматозоидите, изразяващи се главно в загуба на подвижност ( с 8%) и намаляване на жизнеспособност (с 9%), както и увреждане на ДНК-то.

През 2008 г. Световната здравна организация класифицира мобилните телефони като артикули с доказана вероятна канцерогенност от група 2В (към тази група се отнасят вещества с доказано вероятна и потенциална канцерогенност при хората).

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама