Притеснително: Над 140 000 двойки у нас страдат от проблеми с репродуктивното здраве(ВИДЕО)


Притеснително: Над 140 000 двойки у нас страдат от проблеми с репродуктивното здраве(ВИДЕО)
Снимка: iStock

Все повече млади хора страдат от проблеми с репродуктивното здраве. В България има повече от 145 000 двойки, които се нуждаят от асистирана репродукция, за да заченат дете. А според медицинските специалисти, от година на година броят им става все по-голям.

Нашият екип се свърза с фондация “Искам бебе”, за да разберем кои са най-големите предизвикателства за репродуктивното здраве у нас и как можем да потърсим помощ.

"Това, което в момента трябва да свършим, може би през всички тези години останаха някак встрани, даже бих казала като частни случаи, пациентите, които имат нужда от донорски генетичен материал. В момента статистиката показва, че всяко десето инвитро, което извършва семейството, е ин витро с донорски материал", сподели адв. Мария Янева, председател на фондация "Искам бебе"

За съжаление държавата не покрива финансирането на ин витро с донорски материал и целите на фондацията са именно финансиране на тези пациенти, тъй като при тях процедурата е скъпоструваща, за разлика от класическото ин витро. 

Снимка: IStock

Освен равнопоставеност между ин витро пациентите, в целите на фондация “Искам бебе” е и информираността на младото поколение за репродуктивното здраве.

"Тъй като вече процедурата ин витро показа, че все по-млади хора стигат до ползването на тази медицинска услуга, по-причини, че или е намалял или за съжаление е изчерпан яйчниковият резерв при жената. Колкото повече във времето отлагаме родителството, толкова повече не си даваме сметка, че нашият биологичен часовник има зададено време", допълни адв. Янева. 

Какви са другите предизвикателства пред репродуктивното здраве и младите семейства - вижте в репортажа: 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама