Медичите: Династия на папи, меценати, а може би и вампири


Медичите: Династия на папи, меценати, а може би и вампири
Снимка: iStock

Семейство Медичи доминира в политиката и културния живот на Флоренция през 15-ти век. През 1397 Джовани ди Бичи де Медичи основава банка Медичи във Флоренция, която скоро усъвършенства изкуството на двойното счетоводство, депозитното и преводно банкиране, вратичките в морското застраховане и какво ли още не. Няма спор, че Медичите са една от най-известните европейски фамилии, които са разпрострели влиянието си през вековете. Но около тях витаят и много слухове – че сред тях е имало и истински вампири. Всички тези легенди са били вдъхновение на десетките сериали и игрални филми, посветени на знатния род. Ето няколко факта за Медичите, които трябва да знаете.

СКРИТИЯТ ГРАД: ПОДЗЕМНОТО СЪКРОВИЩЕ НА ФЛОРЕНЦИЯ (СНИМКИ)

Легендата казва, че династията произлиза от рицар, убиващ гиганти

Историците вярват, че корените на семейството са свързани с един от рицарите на Карл Велики - Аверардо. Както разказва историята, Аверардо яздил през района на север от Флоренция, известен с Муджело, когато срещнал гигант, който плашел хората. След дълга битка Аверардо го убил, но щитът му беше назъбен от железния боздуган на противника. Гербът на семейство Медичи включва червени топки върху златен щит и се предполага, че е вдъхновен от Аверардо и неговия очукан щит. Днес гербът на Медичи все още може да се види на сгради в цяла Флоренция, които някога са били на семейството.

 

Банката Медичи е била най-мощната финансова институция в Европа

Както споменахме, през 1397г Джовани ди Бичи де Медичи създава банката във Флоренция, върху която е построено богатството на Медичи. По това време Флоренция се очертава като важен център за банкиране (златната монета на града, флоринът, се превръща в стандартна валута в цяла Европа през 14-ти век). По време на управлението на Козимо, синът на Джовани, банката Медичи става най-мощната в Европа с клонове в Рим, Венеция, Неапол, Милано, Лондон, Женева и други места. Ватикана е основен клиент, а Козимо използвал богатството си, за да повлияе на политиката на Флоренция, поставяйки началото на политическата династия Медичи. Като важен покровител на изкуствата, той помогнал за ситуирането на Флоренция в центъра на Ренесанса.

Микеланджело е живял със семейството

Като тийнейджър Микеланджело е приет в училище за скулптори, създадено от Лоренцо де Медичи, един от най-видните членове на династията (известен като Лоренцо Великолепния). Там Лоренцо забелязва процъфтяващия талант на младия художник и го кани да живее в Палацо Медичи, където се отнасят към него като към член на семейството. Лоренцо дори намира работа за бащата на Микеланджело. Микеланджело остава в двореца Медичи в продължение на четири години, създавайки ренесансови шедьоври като скулптурите „Пиета“ и „Давид“ и тавана на Сикстинската капела. Сандро Ботичели е другият художник, който живее в двореца Медичи и се възползва от покровителството на семейството през цялата си кариера.

 

Галилей бил семеен учител

Освен изкуството, Медичите подкрепяли и науката, като астронома и физик Галилео Галилей. В началото на 1600-те, Галилей, който е бил в тежко финансово състояние, поел работа като частен учител на Козимо де Медичи, синът на Фердинандо I, великия херцог на Тоскана. По-късно Галилей бил нает да обучава съпругата на Фердинандо, която го смятала за астролог, а не за астроном, и го карала да прави хороскопи. През 1610 г. Галилей публикува „Звездният пратеник“, работа, описваща откритията, които е направил с телескоп, включително факта, че Юпитер е имал луни, които той е кръстил на Медичи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама