Скритият град: Подземното съкровище на Флоренция (СНИМКИ)


Скритият град: Подземното съкровище на Флоренция (СНИМКИ)
Снимка: iStock/Guliver

Трудно е да се намери нещо, което вече не е виждано във Флоренция, като се има предвид вниманието, което градът получава от векове. Но в това се крие и предизвикателството: Да се намерят оригинални гледни точки и невидими страни на Флоренция. Но „невидимо“ е концепция, която се простира отвъд визуалното измерение. Може да има места или ситуации, които наистина не са били виждани преди, както и други, които познаваме, но ни изглеждат различни заради смяната на гледната точка.

Като част от проект, поръчан от Publiacqua през 2020, в партньорство с Университета на Флоренция, архитектът и фотограф Давиде Вирдис увековечава малко познат подземен спектакъл. Акведуктът е сгушен под района на Форте Белведере и площада Микеланджело.

ОТ ДРЕВНОСТТА ДО ДНЕС: НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ЛЮБОВНИ ИСТОРИИ

Ето какво разказва Вирдис:

„Изглежда почти като крипта на църква или катедрала, докато всъщност е цистерна на акведукт. Избрах да да не се ограничавам до търсенето на формална строгост, която е типична за архитектурната документация, в полза на по-голямото емоционално ангажиране с атмосферата.

„Историческата инфраструктура на акведукта има ключова черта, външна обвивка, в съответствие с важността на неговата роля за живота на общността.

Опитах се да предам емоцията от откритието, чудото да попадна на неочаквано място, записвайки само видяното от очите, без да променям нищо с включване на допълнителни светлини. Слабата светлина изискваше окото ми да свикне, камерата да има същото време за адаптация с дългите експозиции. Построен през 1860-те, когато Флоренция става столица на Италия, снимах акведуктите Carraia и Pellegrino, структура под площада Микеланджело, където хората се наслаждават на аперитив. Това е мястото, където водата на река Арно се изпомпва и циркулира около Флоренция."

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама