От древността до днес: Най-известните любовни истории


От древността до днес: Най-известните любовни истории
Снимка: iStock

Любовта е мощна емоция. През цялата история на човечеството влюбените двойки са предизвиквали войни и противоречия, създавали са шедьоври в музиката и изкуството и са завладявали сърцата на публиката със силата на своите чувства. От привлекателността на Клеопатра до магнетизма на Кенеди, тези любовни авантюри са останали като маркери в историята. Ето най-известните от тях.

Парис и Елена

Елена била съпруга на друг мъж, когато Парис, красивият принц на Троя, я видял - жената, която Афродита обявила за най-красивата в света. Елена и Парис избягали заедно, поставяйки началото на 10-годишната Троянска война. Според мита Елена била полубожествена, дъщеря на кралица Леда и бог Зевс. Дали Елена наистина е съществувала никога няма да разберем, но нейната романтична роля в най-великия епос на всички времена никога не може да бъде забравена.

Клеопатра и Марк Антоний

Клеопатра можела да има когото пожелае, но се влюбила страстно в римския генерал Марк Антоний. Както го описва Шекспир, връзката им била непостоянна, много бурна, но след като рискували всичко във война срещу Рим и изгубили, те избрали да умрат заедно през 30 г. пр. н. е. „Ще бъда младоженец в смъртта си и ще се сблъскам с нея като в леглото на любовник“, казал Антоний. И Клеопатра го последвала, притискайки отровен аспид към гърдите си.

Хенри II и Розамунд Клифорд

Първият крал на Англия имал богата кралска съпруга в лицето на Елинор Аквитания и любовници в изобилие, но любовта на живота му била Розамунд, наричана още „Розата на света“. За да прикрие аферата им, Хенри построил любовно гнездо в най-вътрешните ниши на лабиринт в своя парк в Уудсток. Въпреки това историята разказва, че кралица Елинор не се успокоила, докато не намерила лабиринта и красивата си съперница в него. Кралицата предложила смърт чрез острие или отрова. Розамунд избрала отровата. Може би неслучайно Хенри държал Елинор в затвора за 16 години от брака им.

Ан Болейн и Хенри VIII

Когато кралят на Тюдорите се влюбил в младата прислужница, Ан Болейн, която притежавала очи „черни и красиви“, той отдавна бил женен за испанска принцеса. Но Ан отказала да бъде кралска любовница и кралят разтърсил целия западен свят, за да спечели развод.

Джон и Абигейл Адамс

Абигейл Смит се омъжила за бащата-основател на 20-годишна възраст, родила 5 деца (включително петия президент на Америка Джон Куинси Адамс) и била политически съветник. Повече от 1000 писма, изпратени между двамата, предлагали прозорец към взаимната преданост и трайно приятелство на Джон и Абигейл. Това било нещо повече от революционни политически идеали, а безгранично доверие и постоянна нежност.

Диего Ривера и Фрида Кало

Талантливата мексиканска художничка Кало посетила студиото на известния стенописец Ривера в търсене на съвет за кариера. „Тя имаше необичайно достойнство и самоувереност и странен огън в очите“, казал той. Тяхната връзка била нестабилна, но Ривера знаел от самото начало, че Кало „е най-важният фактор в живота му” и така останало, докато не умрял 27 години по-късно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама