Научете се да се грижите за себе си, обичайте се и живейте истински


Научете се да се грижите за себе си, обичайте се и живейте истински
Снимка: iStock/Guliver

Да се грижим за себе си е много важно! Но практикуваме ли самолечение? Много от нас вероятно биха казали „не“, просто защото по-голямата част от дните ни минават в грижи за семейството, работа, домакински задължения, плащане на сметки и пр. И тъжната истина е, че няколкото часа, които получаваме за себе си, избираме да прекараме пред телефона или телевизора. В резултат на това се преуморяваме емоционално и психически.

Има обаче някои прости промени, които бихме могли да направим в начина си на живот, които да гарантират, че поддържаме тялото, ума и душата си в синхрон.

Правете леки упражнения за енергизиране на тялото си

Поддържайте тялото си активно и здраво. И не, почистването на вашия дом не е това, което имаме предвид. Разтегнете се, плувайте, бягайте, танцувайте, за да поддържате тялото и ума си. Правете физическите упражнения, които биха ви помогнали да освободите стреса и да сте във форма в същото време.

Избирайте чиста храна

Повишаването на теглото може да доведе до множество разстройства като хипертония, диабет, хормонален дисбаланс и т.н. Затова е важно да внимавате какво ядете. Затлъстяването може също да повлияе на психичното ви здраве и да ви тласне към депресия, тревожност и др. Също така, пийте много вода, за да сте сигурни, че тялото ви е без токсини. Детокс напитки, като пресни плодови сокове, смути и други, могат да детоксикират тялото ви и да ви направят по-щастливи.

Бъдете благодарни

Направете списък на нещата, за които сте благодарни, ценете всичко, което имате и за което мнозина биха могли само да мечтаят. Обичайте живота си малко повече заради прекрасните си връзки, вкусните си ястия и привилегията да имате дом. Направете свой навик да практикувате благодарност не само в добрите дни, но всеки един ден. Един от най-простите начини за това е воденето на дневник за благодарност.

Добавете новост към рутината си

И това по никакъв начин не означава усложняване на живота, който имате. Всъщност опростете го! Ако ежедневието ви изглежда твърде сложно и претрупано, пуснете някои задачи. Свръх ангажираността ще се трупа само върху вашия стрес. Не приемайте това телефонно обаждане, не говорете с отрицателни хора, не прекалявайте с домакинските си задължения и т.н. и добавете нещо, което бихте искали да правите. Мислите да научите нов език? Намерете време да го направите. Намерете нова цел да живеете. Дарете нещо свое на тези, които нямат, нахранете нуждаещите се, направете добро.

Дишайте и живейте

Спрете и се насладете на аромата на някое красиво цвете по пътя към работа, започнете да пеете, не съдете себе си за това, че сте отделили "време за себе си", заслужавате го! Добре е да бъдеш егоист понякога. Помолете партньора ви да ви помогне в задълженията. Започнете да казвате "не", не дължите обяснение на никого. Плачете, когато се почувствате претоварени. Правете планове с приятелите си; танцувайте без страх да изглеждате глупаво, носете онази рокля, която винаги сте искали - не намирайте недостатъци, вижте колко хубаво изглеждате! Обичайте се и живейте истински!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама