8 съвета как да станете по-устойчиви и силни хора


8 съвета как да станете по-устойчиви и силни хора
Снимка: iStock

Има едно нещо, в което можем да сме сигурни: нещата в живота понякога се объркват. Колкото по-рано го приемете, толкова по-добре.

Може да сте изправени пред сериозно заболяване, загуба, злополука, любовна раздяла, финансова неуспех или жонглиране с множество изисквания. Или може да бъдете тествани с нещо по-малко като сложен работен проблем, крещящо малко дете или изпуснат автобус.

Можете или да се поддадете на проблема, или да намерите начин да се справите с него. И има по-малко значение каква е действителната ситуация, а повече как реагирате на това събитие. Важно е колко сте издръжливи и как действате.

Устойчивостта е способността да се справяте, да се възстановявате от трудностите, да се адаптирате непрекъснато, да учите и да растете, като в крайна сметка ставате по-силни. А тези 8 съвета ще ви помогнат за това.

1. Покажете състрадание към себе си и другите

Вместо безмилостно да се самокритикувате, оценете себе си и през какво сте преминали. Вие сте човек. Имате право да допускате грешки.

Нормално е да се чувствате претоварени, да реагирате, просто да чувствате. Признайте затруднението си, след което се отнесете към себе си с доброта.

2. Медитирайте

Отделяйте време всеки ден, за да бъдете неподвижни, дишайте дълбоко и оставяйте мислите ви да идват и да си отиват, без да ги съдите.

Вижте още: 6 доказани ползи от медитацията

3. Направете грижата за себе си приоритет

Занимавайте се с възстановителни дейности като разходки сред природата, масажи и най-вече пълноценен сън. Бъдете физически и психически готови за всичко, което ви предстои.

4. Правете почивки, за да презаредите

Не винаги имате възможност да натиснете бутона за нулиране. Но можете да спрете, дори за кратко, и да преразгледате ситуацията.

5. Забавлявайте се повече

Позволете си да се отпуснете и си създавайте повече радостни моменти. Изберете да гледате комедия вместо новини. Не можете да се смеете и да сте стресирани едновременно.

6. Изяснете своите ценности, стандарти и граници

Вие сте най-значимият човек в живота си. За да бъдете най-добрите, трябва да сте верни на себе си. Така че бъдете смели, кажете "не", ако трябва, или "Мога да направя това...".

Вижте още: Този въпрос ще промени живота ви завинаги, прочетете го!

7. Живейте с цел

Имайте чувство за посока, докато вървите в живота си и всеки ден. Вижте по-голямата картина. Когато знаете къде отивате, няма да бъдете възпирани от неуспехи по време на пътуването.

8. Подобрете уменията си за решаване на проблеми

Преди да вземете решение за курс на действие, обмислете вариантите и проучете възможностите. Избягвайте стари модели, които не са ви служили. Разширете ума и възможностите си. Запитайте се: "Какво друго мога да направя?".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама