Шествие за правата на жените по случай 8 март


Шествие за правата на жените по случай 8 март
Снимка: iStock

За осма поредна година по повод Деня на жената на 8 март в центъра на София ще се проведе Шествие за правата на жените. Събитието ще започне в 18:00 ч. на пилоните на НДК и ще включи в програмата си изказвания на активистки и представителки на организации, работещи по правата на различните групи жени. Шествие ще се състои и в Пловдив. То ще започне от 18:00 ч. пред сградата на Районния съд.

От колектива на Феминистки мобилизации, които са организатори на шествието в столицата, напомнят, че 8 март е ден, който вече над сто години обединява феминистки движения от цял свят в искането за достоен живот и достойни условия на труд за всички жени. Много от тези движения в историята са представлявали и едни от най-силните гласове против военните действия, неравенствата, джендърното насилие и колониализма по света, както през изминалия 20-ти век, така и в настоящия.

Искания на Феминистки мобилизации

Исканията на организаторите включват незабавни мерки срещу социално-икономическата неравнопоставеност, насилието и дискриминацията, основани на пола, в различните сфери на живота и гарантиране на човешките права на всички жени и момичета независимо от раса, етническа принадлежност, възраст, увреждане, религия, народност, сексуална ориентация, икономически статус и други измерения, както и политическо им овластяване чрез постигане на равно представителство и участие в управлението и вземането на решения на местно, национално и международно ниво.

Повече за Феминистки мобилизации

Феминистки мобилизации е неформален феминистки колектив, който се бори за социалното, икономическото и политическото равенство на половете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама