Това е тайната за пухкави и въздушни бъркани яйца


Това е тайната за пухкави и въздушни бъркани яйца
Снимка: iStock

Независимо дали ги ядете чисти, допълвате ги със сирене или ги поставяте върху препечен хляб, бърканите яйца са един от най-лесните и удовлетворяващи начини да започнете деня си. Не ви трябва много повече от бъркалка и горещ тиган - и разбира се няколко яйца - за да имате закуска, готова за минути.

Тайната за пухкави бъркани яйца

Тайната за идеално пухкави бъркани яйца се крие в старателното и енергично разбиване на яйцата преди готвене. Разбиването добавя въздух, което в крайна сметка води до по-въздушни яйца.

Тези яйца се разбиват два пъти: веднъж, за да се смесят яйцата, и втори път, след като добавите млякото. За най-добри резултати разбивайте, докато китката ви се измори! Сместа трябва да изглежда бледожълта и пенлива с мехурчета.

Как да избегнете яйцата да станат сухи

Друг съвет е да изключите котлона, преди яйцата да са напълно готови. Това помага да се предотврати преваряването, което ще направи вашите яйца гумени и сухи.

Бърканите яйца също продължават да се готвят за няколко минути след прехвърлянето им в чинията. Това явление е известно като остатъчно или "пренесено" готвене. Затова ги прехвърлете, когато са малко по-меки от начина, по който в крайна сметка ги искате.

Вижте още: 3 груби грешки при правенето на бъркани яйца

Необходими продукти за пухкавите бъркани яйца:

4 яйца

1/4 чаша прясно мляко

сол и черен пипер на вкус

1 супена лъжица масло

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата в стъклена купа, докато придобият бледожълт цвят и видите много мехурчета на повърхността.

Добавете млякото към яйцата и подправете на вкус със сол и черен пипер. Разбийте яйцата добре, може да използвате и миксер, трябва вкарате възможно най-много въздух в яйцата.

Загрейте незалепващ или чугунен тиган на средно слаб огън. Добавете маслото и го оставете да се разтопи. Когато маслото в тигана е достатъчно горещо, за да изсъска капка вода, изсипете яйцата. Не бъркайте. Оставете яйцата да се готвят до една минута или докато дъното започне да стегне, но не покафенее.

С термоустойчива шпатула внимателно натиснете единия ръб на яйцата в центъра, докато накланяте тигана, за да позволите на все още течните яйце да потекат отдолу. Повторете с другите ръбове, докато яйцата са почти напълно стегнати, но все още изглеждат малко мокри. (Гответе още малко, ако предпочитате по-сухи яйца.)

Изключете котлона и продължете внимателно да разбърквате и обръщате яйцата, докато всички несварени части станат твърди. Ако добавяте сирене, сложете го сега.

Прехвърлете в чиния, когато яйцата са стегнати, но все още влажни и меки. Яйцата са деликатни, така че ще продължат да се готвят няколко минути, след като са в чинията. Сервирайте веднага и се насладете.

Вижте още: Любимата рецепта за бъркани яйца на Елизабет II

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама