Психолог: Как да водите спор пред децата си


Психолог: Как да водите спор пред децата си
Снимка: iStock

Надали има безгрешни хора, а още по-малко вероятно е те да живеят под един покрив. Със сигурност сте повишавали тон на съпруга си пред детето повече пъти, отколкото искате да признаете. Но трябва ли да се чувствате зле от това?

Джанин Домингес е старши психолог в Центъра за тревожни разстройства за деца. Тя се занимава с въпроси, вариращи от грижата за себе си на родителите до това как да обсъждате трудни теми с децата си. Ето как да трябва да процедирате по време (или след) семеен скандал пред децата.

Правило 1: Покажете уважение

Това може да изглежда елементарно, но родителите все пак трябва да го чуят: ругатни, казване на неща, които са обидни и неуважителни, псувни – това е твърдо “НЕ”..

„Има разлика между спор и истинска война“, казва Домингес. „Добре е да демонстрирате на децата си, че може да има различия в мненията, но усилието да останете уважителни, когато чуете гледната точка на друг човек, винаги е там.“

Вижте още: 6 неща, които самотните майки няма да ви кажат, но трябва да знаете

Правило 2: Говорете, когато “бурята е отминала”

При възможност изчакайте да спорите по тема, за която знаете, че ще се разгорещи. Не става въпрос за избягване, а за намиране на място за обсъждане на нещата, когато емоциите не са нагорещени.

„Нашият съвет към родителите винаги е: „Удряйте, когато ютията е хладна“. Това е здравословен подход за родителите, но и за двойките като цяло. По-добре е да намерите време, когато нещата са спокойни и можете конструктивно да разрешите проблема заедно.“, казва психоложката.

Правило 3: Винаги се сдобрявайте след спор

Да кажем, че битката е за чиниите в мивката. Добре е да адресирате проблема, но се уверете, че децата ви също виждат как вие и вашият съпруг достигате до решение.

„Трябва да е ясно, че обсъждате проблем, но след това се връщате и казвате: „Знаете ли, наистина оценявам, че сподели X, Y и Z“ или „Очевидно е, че темата X ме разстройва. Благодаря ти, че ме разбра“, казва Домингес.

Дори само изричането на думите „съжалявам“ и “благодаря” един на друг носи смисъл и демонстрира сдобряване. В крайна сметка става въпрос да научите децата си, че хората могат да не са съгласни, но все пак да бъдат мили и любящи един към друг в процеса.

 Вижте още: 6 вредни неща, които родителите неволно причиняват на децата си

Правило 4: Ако загубите хладнокръвие, говорете и за това

Не трябва да оставяте децата си да гадаят или да се чувстват несигурни. Това означава, че ако загубите самообладание пред тях, добре е да се съберете и да се заемете с това.

„Добре е децата да разберат, че никой не е съвършен и никога не се разстройва“, казва Домингес. „Емоциите са валидни, но става дума за включване на вашето дете в този процес. Просто обяснете: “Вината не е твоя. Чувствах се наистина стресирана в момента и емоциите ми надделяха, съжалявам, ако това се стори страшно.“ Това оставя каналите за комуникация отворени – те знаят, че могат да изразят чувствата си, че са в безопасност, но също така, че вие и вашият съпруг си партнирате по разрешаването.”

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама