7 критични знака, които показват дефицит на витамин D


7 критични знака, които показват дефицит на витамин D
Снимка: iStock

Витамин D често играе по-важна роля за нашето здраве, отколкото можем да осъзнаем. Ето защо е изключително важно да следите нивата му. Това са 7 важни признака показващи недостиг на витамин D.

1. Косопад

Когато тялото ви не получава достатъчно витамин D, това може да засегне косата ви. Клетките, които играят роля в естествения ви цикъл на растеж на косата, наречени кератиноцити, срещат трудности при изпълнението на работата си.

Наличието на по-ниски нива на витамин D изглежда прави фазата, когато косата ви расте по-къса, а фазата на покой е по-дълга. Също така, слоят под кожата, който поддържа косата ви, наречен дермален слой, става по-слаб, което води до косопад.

Липсата на достатъчно витамин D също е свързана с определени здравословни състояния, като алопеция ареата. Това състояние причинява малки плешиви петна по скалпа и понякога по брадата.

Вижте още: Невероятните ползи на слънчевата светлина

2. Суха и сърбяща кожа

Вашата кожа има клетки, наречени кератиноцити, които изграждат външния слой, наречен епидермис. Тези кератиноцити са специални, защото те са единствените в тялото ви, които могат да превърнат прекурсора, наречен 7-дехидрохолестерол, във форма на витамин D, която тялото ви може да използва.

Витамин D прави много за вашата кожа — помага за бариерната функция, помага на кожните ви клетки да растат и поддържа имунната система на кожата ви, която е като щит срещу вредните микроби.

Някои проучвания са установили, че липсата на достатъчно витамин D в кръвта ви е свързана с кожни проблеми като екзема и псориазис, като и двете могат да направят кожата ви суха. Приемът на добавки с витамин D също може да има голяма разлика в подобряването на симптомите на кожни проблеми като екзема, правейки кожата по-малко суха и сърбяща.

Изследванията също така показват връзка между витамин D и колко влажна е кожата ви. Така че поддържането на нивата на витамин D под контрол може да бъде полезно за здравето на кожата ви.

3. Усещане за изтръпване в ръцете или краката

Ако тялото ви няма достатъчно витамин D, това може да доведе до ниски нива на калций в кръвта. Когато това се случи, може да изпитате усещания като "мравучкане". Тези чувства може да са сигнал, че нещо не е наред с баланса на основните минерали в тялото ви. Осигуряването на адекватен прием на витамин D е от решаващо значение не само за здравето на костите, но и за поддържане на подходящи нива на калций, предотвратяване на дискомфорт и необичайни усещания.

4. Проблеми с мускулите

Липсата на достатъчно витамин D може да увеличи шанса от загуба на мускулна сила с напредване на възрастта, според ново проучване. Изследването разглежда данни от над 3200 души на възраст 50 и повече години, които не са имали мускулна слабост преди. Проучването, което обхваща четири години, измерва нивата на витамин D чрез кръвни тестове в началото и ги категоризира като достатъчно, недостатъчно или изобщо недостатъчно. След четири години изследователите провериха силата на захвата на участниците, за да видят колко силни са мускулите им като цяло. Това има значение, тъй като загубата на мускулна сила с напредване на възрастта е голям риск от падане, така че наличието на достатъчно витамин D е важно, за да останете здрави и да предотвратите инциденти.

5. Бледа кожа и тъмни кръгове под очите

Когато на тялото ви липсва този основен витамин, тенът ви може да придобие леко сивкав оттенък и кожата ви може да не се чувства толкова еластична, както обикновено. Освен това може да забележите наличието на по-тъмни кръгове под очите. Това се дължи на факта, че витамин D играе решаваща роля в регенерацията на кожните клетки, като гарантира, че те се обновяват и остават здрави.

Без адекватно снабдяване с витамин D, естествената способност на кожата да се подмладява е компрометирана, което води до тези забележими промени във външния вид. Следователно поддържането на достатъчни нива на витамин D е не само от съществено значение за цялостното здраве, но също така допринася значително за поддържането на жизнена и здрава кожа.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за витамин D

6. Сънят се променя, депресия

Липсата на достатъчно витамин D е свързана с чувството за тъга и може също да обърка съня ви. Витамин D засяга химикалите в мозъка ви, като серотонин и мелатонин, които помагат за настроението и съня. Някои изследвания дори казват, че витамин D е част от начина, по който тялото ви произвежда мелатонин, хормонът, който поддържа дневния ритъм на тялото ви под контрол и ви помага да спите добре. Така че наличието на правилното количество витамин D може да бъде добро за вашето настроение и да ви помогне да спите по-добре.

7. Болки в костите и болки в долната част на гърба

Витамин D е добър за вашите кости, защото помага на тялото ви да абсорбира калций. Ако нямате достатъчно витамин D, може да почувствате болка в костите и кръста. Редовното наблюдение на нивата на витамин D и осигуряването на достатъчен прием чрез излагане на слънчева светлина, диета или добавки може да допринесе значително за цялостното здраве и да предотврати редица потенциални здравословни усложнения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама