Френската багета е официално защитена от ЮНЕСКО


Френската багета е официално защитена от ЮНЕСКО
Снимка: iStock/Guliver

Френската багета се присъедини към списъка на храните, защитени от ЮНЕСКО, редом до неаполитанската пица, арабското кафе и белгийската бира. Тези храни са признати от ЮНЕСКО за културно значими и основни за френската култура.

Това признание дойде в особено трогателен момент, тъй като ЮНЕСКО съобщи, че 400 френски пекарни са затваряли всяка година от 1972 г. насам. Въпреки това, 10 милиарда багети се продават в страната всяка година, много от които идват от големи вериги магазини.

Вижте още: Каква е разликата между сръбска и българска баница

„Надяваме се, че това признание от ЮНЕСКО ще напомни на всички да оценят въздействието на важните багети върху тяхната икономика, общество и култура.“, каза генералният директор на ЮНЕСКО, Одри Азуле пред CNN.

Президентът на Френската конфедерация на пекарите Доминик Анракт каза:

„Багетата е живо наследство, което ни следва през целия живот. Когато на бебето му никнат зъбки, родителите му дават върха на багета, за да дъвче. Когато едно дете порасне, първата задача, която изпълнява само, е да отиде да си купи багета в пекарната. Той добави: „За нашите възрастни родители купуването на франзела понякога е единственият им ежедневен социален контакт.“

История на багетата

Повече от 400 години практика и цяла революция са вложени в създаването на съвременната френска багета. Произходът ѝ датира от 1839, когато Август Занг използва парна фурна, за да произведе хляб с хрупкава коричка и чудесно пухкава вътрешност. Тази рецепта придобива популярност през 1920, когато бил приет френски закон за работниците, който не позволявал на пекарите да започват работа преди 4 часа сутринта. За да компенсират загубеното време, пекарите започнали да правят дълги, тънки багети, които били по-бързи за печене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама