Каква е разликата между сръбска и българска баница


Каква е разликата между сръбска и българска баница
Снимка: iStock

Баницата е от онези храни, които са се превърнали в национална гордост за нас. Приготвяме я с яйца и сирена, с праз лук, със зеле, с ябълки и тиква и с какво ли още не. Западната ни съседка Сърбия обаче също може да се похвали с наличието на баница в традиционната си кухня. 

Има ли разлика в рецептите?

Оказва се, че и в Сърбия използват класическата рецепта, която включва яйца и сирене. Освен съставките, начините на оформяне отново са същите, като и сърбите имат и наложена, и вита баница. Разлика прави тяхната мачкана баница, наричана гужвара.

Вижте още: Защо имаме мъдреци и нужни ли са ни изобщо?

Какво е различното на гужвара?

Тази сръбска баница, непозната за родната кухня, се прави от намачкани кори, потопени в смес от яйца, мляко, свинска мас и каймак. Тоест технологията, по която се приготвя типичната сръбска баница гужвара е различна от нашенската – докато у нас поръсваме корите с плънката, то в Сърбия ги мачкат и топят в нея. 

Вижте още: Каква е разликата между качамак и полента

Рецепта за невероятна баница с праз лук и извара:

Необходими продукти

500 грама брашно

1 ч.л. сол

2 с.л. масло

1 ч.л. оцет

хладка вода

За плънката:

4 стръка праз, наситнени

400 грама солена извара

2 яйца

олио

сол и черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя плънката, след което, след като изстине, се пълнят корите.

Запържете праза в тиган с олио на умерена температура, долейте 50 мл вода и оставете водата бавно да се изпари. След това овкусете със сол и черен пипер, след което добавете изварата и яйцата. Запържете още 5 минути, за да се смесят съставките, след което свалете от котлона да се охлади.

От пресято брашно, сол, олио, оцет и хладка вода се замесва тесто. Тестото се омесва добре, докато стане гладко, след което се разделя на шест топки, от всяка топка се разточва кръг с размер 10 см, поставя се в намазнена купа, намазва се с олио, покрива се с фолио и се оставя за 15 минути да почине тестото. Вземаме топка тесто, разтегляме тестото с намазнени ръце, без да месим, и го поставям върху покривката. Краищата на тестото се разтягат, доколкото е възможно, след което дебелите краища на тестото се късат. Кората се поръсва с олио, след това с плънката. Разточваме тестото до половината от едната, после от другата страна на кората. Така се образуват две къдрици, които огъваме на кръг. Продължаваме същата процедура с всяка топка тесто.

Пече се 20 минути, в загрята фурна на 220 градуса, до зачервяване.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама