Каква е разликата между червената, кафявата и зелената леща


Каква е разликата между червената, кафявата и зелената леща
Снимка: iStock

Лещата е една от най-популярните и достъпни храни, които присъстват във всеки кухненски шкаф. Освен, че е евтина, вкусна, лещата може да се похвали с наистина много ползи! В състава си съдържа фибри, витамин А, витамин В3, витамин В4, витамин С и др. Източник е на много минерали като желязо, калий, калций, манган, мед, селен, фосфор и цинк.

Каква обаче е разликата между червената, кафявата и зелената леща?

Кафявата леща е най-популярна в България и можем да я срещнем във всеки магазин. Този вид леща се готви бързо, средно около 20 минути след кипване на водата и не изисква предварително накисване. Обикновено хапваме кафявата леща под формата на супи и яхнии.

Вижте още: Каква е разликата между узо и мастика

Червената леща всъщност е обелена жълта. Тя е доста по-лека, нежна и богата на фибри. Поради факта, че е обелена, се готви много по-бързо – 7-8 минути след завиране на водата. Подходяща е за приготвяне на фини пюрета, а също и като една от първите храни в бебешкото захранване.

Зелената леща, известна още като френска леща, става все по-популярна не само във Франция, но и в цял свят. Характерно е, че зелената леща е много ароматна, а самите зрънца са плоски, по-твърди и запазват формата си при готвене. Това я прави идеална за салати, тъй като не се разпада при смесване и разбъркване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама