Каква е разликата между узо и мастика


Каква е разликата между узо и мастика
Снимка: iStock

Балканските народи са известни както с лютия си нрав, така и с вкусната си и ароматна кухня. Разбира се, не трябва да пропускаме и хубавия местен алкохол - различни видове ракия, вино и мастика. Но в Гърция пък се пие узо, което е еквивалентът на нашенската мастика.

Какво обаче различава двете анасанови пииета?

Мастиката, произлизаща от остров Хиос, дължи по-острия си вкус на специална добавка - смолата от дървото мастиха. Точно това различава двете напитки.

В България мастиката става популярна през 19 век, когато търговците на вино я внасят от Хиос и Лесбос. Неоспоримо влияние върху популярността ѝ има цар Борис III, който се влюбва в нея. 

Вижте още: Каква е разликата между филе „Елена“ и пастърма

Историята на прословутото гръцко узо пък започва през 1856 г. с основаването на първата компания за производство на узо от Никола Кацарос. С течение на времето, това се превръща в най-популярната марка узо в Гърция и света.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама