Каква е разликата между филе „Елена“ и пастърма


Каква е разликата между филе „Елена“ и пастърма
Снимка: iStock/Guliver

Чакате гости или просто сте решили да сервирате мезе на трапезата – разбира се, че посягате към класиката, а именно пастърма или филе „Елена“. Каква обаче е разликата между двата деликатеса?

Вижте още: Боклук или буклук - как се пише правилно?

От какво месо се правят?

За филе „Елена“ са използва само свинско, по-специално контрафиле, а за пастърма може да се използва всякакво месо, дори и дивечово.

Откъде произлизат мезетата и какво ви различава?

Името на филе „Елена“ произлиза от балканския град Елена – явно там някога са били най-големите му майстори.

От друга страна пастърмата е традиционна за номадските племена, по-специално на турците и монголите. Първоначално се правела от конско месо, като по време на бойните походи войниците на Чингис хан сушели месото под седлата на конете си – като наричали този аналог на пастърма „борт“.

Ключовата разлика между двата вида деликатеса, освен в евентуалния състав, са подправките, като при филе „Елена“ задължително присъства чубрица, докато пастърмата набляга на различни видове пипер.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама