6 трика при подреждането на дъска с мезета


6 трика при подреждането на дъска с мезета
Снимка: iStock

Когато организирате парти, всички гости биха се изненадали много приятно от добре планираната, ярко оцветена и невероятно вкусна дъска. Дори и най-придирчивите хора обикновено намират нещо, което да обичат сред множеството сирена, меса, плодове, зеленчуци, ядки.

Този тип поднасяне на антипасти стана доста модерен през последните години и не бива да се притеснявате, защото аранжирането на идеалната дъска с мезета не е толкова трудно. Дори ако пазарувате с бюджет, има начини да създадете вкусна и визуално впечатляваща презентация, която да блесне на следващото гости.

1. Вземете предвид основните елементи

Част от красотата на добрата дъска е нейната гъвкавост. Можете да смесвате и съчетавате всички вкусни мезета, но не е лоша идея все пак да запомните ключовите компоненти наеднаа подобна подредба. Има пет елемента, които формират „гръбнак” на тази класика: сирене, нещо сладко, нещо пикантно, месо и основа, богата на въглехидрати - хляб или бисквити.

2. Помислете за формата на дъската

Със сигурност имате предвиден списък за пазаруване, но не забравяйте действителната повърхност, върху която ще лежи вашата внимателно подбрана храна. Не е нужно да премисляте нещата точно, но и не трябва небрежно да хвърляте бучки сирене върху някаква стара дъска за рязане. Наличието на красива и здрава основа наистина ще помогне за цялостното изживяване.

Точната форма и размер на вашата дъска до голяма степен зависи от вида на храната, която планирате да сервирате. Ако включите елементи, които са склонни да заемат място, като листни зеленчуци, естествено ще искате по-голяма и правоъгълна форма. В случай, че залагате на меки сирена като бри и камембер – кръгла форма.

3. Не забравяйте да сложите прибори

Представете си следната картинка: Имате красива дъска. Внимателно сте подбрали сирената, за да се харесат на най-различни вкусове. Избрали сте идеалните сушени меса и всичко е красиво аранжирано. Но никой не може да го яде. Добра идея е да имате сет за рязане на сирена,както и малки пръчици за забождане.

4. Заложете на разнообразни мезета

Традиционно казано, дъската за мезета трябва да включва поне няколко сушени месни продукта. Помислете за наистина хубаво прошуто или мортадела, нещо по-сухо тип пастърма или филе „Елена”, както и нещо мазно – луканка или суджук.

5. Обърнете внимание на сирената

Скъпите и интересни сирена обикновено са доста специфични на вкус и мирис. Ако не очаквате наистина близки хора, чиито предпочитания знаете наизуст, заложете на класика – зряло сирене, твърдо (пекорино или пармезан), прясно (моцарела) и някакво меко тип бри.

6. Не режете всички предварително

Предварителното нарязване е приятен жест, но не вършете цялата работа сами. Много класически дъски за мезета се оставят с необходимите прибори за рязане, за да не изсъхват франзелите или сирената.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама