Най-големите митове за махмурлука и съвети как да го облекчим


Най-големите митове за махмурлука и съвети как да го облекчим
Снимка: iStock

Учените все още не са установили конкретна причина за махмурлука, но подчертават, че има няколко възможни виновника и следователно няколко "лекарства" за облекчаването му.

Вижте още: Едни от жените с най-красива кожа в света никога не се къпят

Алкохолът действа като диуретик, така че може да настъпи дехидратация поради честото изхвърляне на течности. Това се случва особено ако пием в топли помещения, танцуваме много и се потим. Дехидратацията ни кара да се чувстваме замаяни, сънливи и летаргични.

Алкохолът може да раздразни лигавицата на стомаха и да причини повръщане и диария, а оттам и електролитен дисбаланс. Дисбалансът на електролитите - минералите, от които тялото ни се нуждае, за да функционира правилно, ни кара да се чувстваме гадене, мускулна слабост и крампи.

Защо алкохолът води до главоболие?

Твърде много алкохол води до разширяване на кръвоносните съдове и по този начин причинява главоболие. Електролитният дисбаланс и дехидратацията също могат да допринесат за замаяност на следващата сутрин. Алкохолът също пречи на производството на глюкоза, което води до ниска кръвна захар. Ако не произвеждате достатъчно глюкоза, може да почувствате слабост.

Защо алкохолът нарушава качеството на съня?

Вижте още: Ново проучване: Домашните животни забавят прогресията на деменция при възрастни хора

Първоначално ни приспива, но прекъсва ритъма на съня и REM фазата на съня, така че ни пречи да спим добре.

Алкохолът има много ефекти върху мозъка, включително усещането за топлина, релакс след няколко питиета. Но ако някога сте се чувствали необичайно тревожни след забавна вечер навън, може да сте изпитвали „безпокойство от махмурлук“.

Защо след вечер, в която сме пили, на сутринта ни обзема безпокойство?

Алкохолът стимулира производството на химикал в мозъка, наречен GABA (гама-аминомаслена киселина), който успокоява мозъка и блокира производството на глутамат, химикал, свързан с тревожност. Тази комбинация е причината да се чувствате весели и спокойни през нощта.

Мозъкът иска да бъде балансиран, така че в отговор на повече алкохол, той създава повече глутамат и блокира GABA, което ще причини това обезпокоително чувство на следващата сутрин.

Лекове за махмурлук

"Клин клин избива“ не е добра стратегия

Няма начин да се отървете от махмурлука, ако пиете на сутринта отново. Тази сутрешна напитка може просто да забави появата на симптомите на махмурлук и да ви накара да се почувствате временно по-добре.

Тялото ви се нуждае от време за почивка, метаболизиране на алкохола, който вече сте консумирали, и възстановяване на щетите.

Течности

Рехидратирането на тялото помага за облекчаване на симптомите на махмурлук. Много хора използват спортни напитки, които са обогатени с електролити или правят рехидратиращ разтвор за възстановяване на електролитния баланс. Няма доказателства, че това е ефективен лек за махмурлук.

Балансирана закуска

Ниската кръвна захар води до махмурлук. Закуската помага за регулиране на нивата на захарта, за да облекчи частично дискомфорта. Няма изследване, което да твърди, че определени храни, като бекон и пържени яйца, са по-ефективни от други. Много хора вярват, че въглехидратите са особено ефективни при "попиването" на алкохол, въпреки че изследванията не са установили това.

Вижте още: Офталмолози предупреждават: Отварянето на бутилка шампанско може да бъде много опасно

Антиоксиданти

Алкохолът, който сме пили, предизвиква оксидативен стрес в тялото ни и увеличава производството на свободни радикали, затова е важно да приемаме храни, които имат по-силен антиоксидантен ефект. Джинджифилът оглавява повечето списъци, но грейпфрутът, гроздето, морковите, спанакът, черният шоколад, ядките и зеленият и черният чай също помагат.

Кафе

Кафето и другите кофеинови напитки действат като стимуланти, които могат да подобрят чувството на умора, което идва с махмурлука. Освен това кафето съдържа някои антиоксиданти, които могат да намалят вредните ефекти от консумацията на алкохол. Кофеиновите напитки обаче са и диуретици, така че могат да влошат ефекта от дехидратацията, причинена от алкохола.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама