Храни, помагащи при разстроен стомах


Храни, помагащи при разстроен стомах
Снимка: iStock/Guliver

Не е приятно да имате разстроен стомах - болки, подутост, газове. Макар че е добре да се придържате към по-семпло ядене, всъщност има храни, които могат ви помогнат да успокоите стомаха си. 

Банани

Има причина бананите да са използвани като източник на енергия от маратонците: те лесно се храносмилат и не дразнят стомаха. Плодът всъщност помага, тъй като съдържа пектин, който естествено подобрява функцията на дебелото черво.

Ориз

Когато стомахът ви се чувства зле, е добра идея да се придържате към храни като препечен хляб, ориз или варени картофи. Освен, че не натоварвате допълнително храносмилателната система, тези храни помагат при диария, като абсорбират течности.

Джинджифил

Много изследвания са открили, че джинджифилът помага при гадене, а също така цялостно подобрява здравето на храносмилателната система. Ако решите да лекувате разстроения си стомах с тази подправка, препоръчителното количество е 4 грама на ден (започнете с 1 грам джинджифил на прах на всеки 4 часа). Може също така да дъвчете парче пресен джинджифил или да го сложите в гореща вода и да си направите по този начин чай.

Ябълково пюре

Както бананите, ябълките са добър източник на пектин, който помага да се намалят симптомите на диария. Ако имате разстроен стомах, си направете ябълково пюре, тъй като така ще е по-лесно за храносмилане.

Билков чай

Чаша горещ чай има не само успокояващи свойства, но също така ментата и лайката са известни с това, че имат специфични лечебни качества. Скорошно проучване установи, че ментата активира противоболков канал в дебелото черво. Ментата също помага при гадене, а лайката облекчава болки в стомаха.

Кисело мляко

Смята се, че повечето млечни продукти дразнят стомаха, но малко кисело мляко може да има обратен ефект. Важно е да изберете качествено, което не съдържа сухо мляко. Млечнокиселите култури увеличават броя на бактерии в стомаха, подпомагайки храносмилането и намалявайки неприятното чувство на подутост. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама