Офталмолози предупреждават: Отварянето на бутилки шампанско може да бъде много опасно


Офталмолози предупреждават: Отварянето на бутилки шампанско може да бъде много опасно
Снимка: Istock

Въпреки че предложението може да срещне съпротива от феновете на тази напитка, лекарите смятат, че бутилките шампанско трябва да имат винтови капачки, за да се избегне рискът от нараняване на очите.

Вижте още: Семейство влезе в рекордите на Гинес с коледната си украса (ВИДЕО)

Под налягане, три пъти по-голямо от налягането в автомобилните гуми, тапите от шампанското могат да излетят със скорост до 80 км/ч, причинявайки потенциална слепота на всеки, който понесе удари в окото.

Затова лекарите препоръчват бутилките да имат предупредителни етикети и да се отварят под ъгъл от 45 градуса спрямо тялото.

Експерти от катедрата по офталмология на университета в Кеймбридж и техните колеги казват, че предупреждението може да изглежда прекалено, но нараняванията на очите от тапи представляват значителна заплаха за здравето на очите.

Нараняването може да се случи по-бързо от мигването на окото – корковата тапа може да излети за 0,05 секунди от бутилката до лицето.

Експертите припомнят ситуацията, в която еритрейският колоездач Биниам Гирмай отвори бутилка Prosecco, за да отпразнува победата си на Giro d'Italia миналата година. Щепселът го удари в окото, което го принуди да се оттегли от следващия етап на състезанието.

Проучване установи, че тапите от бутилките шампанско са отговорни за 20 процента от нараняванията на очите в Съединените щати и 71 процента в Унгария. Въпреки че много от ранените имат подобрено зрение, проучването установи, че в 26 процента от случаите те остават слепи.

Вижте още: 7 новогодишни традиции от цял свят за привличане на късмет

Как безопасно да отворим шампанското?

Според указанията на Американската академия по офталмология това включва охлаждане на бутилката преди отваряне, за да се намали налягането и скоростта, както и натискане на тапата надолу, за да се забави пътуването.

В случай на нараняване се препоръчва незабавна консултация с офталмолог, за да се намали рискът от увреждане на зрението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама