7 новогодишни традиции от цял свят за привличане на късмет


7 новогодишни традиции от цял свят за привличане на късмет
Снимка: iStock

Интересни традиции, вярвания и суеверия съпътстват изпращането на старата и посрещането на новата година по света. Целта на различни ритуали е да донесат благополучие, щастие, пари, любов или късмет. А ако и вие сте настроени експериментаторски, ето няколко идеи от света как да посрещнете 2024!

Новогодишната нощ в Турция се празнува чрез разбиване на нар пред прага. Това се прави, за да донесе просперитет през следващата година.

Подобно на Турция, в Гърция също трошат нар пред вратата си и колкото повече се разхвърчи той, толкова по-добре, тъй като повече разбити семена носят повече късмет. Но нашите съседи в Егейско море имат също уникалната традиция да закачат на вратата си лук, който символизира прераждането.

Вижте още: Оригинални пожелания за Нова година

В Дания цяла година събират чинии, които на 31 декември да изпочупят пред входната врата на своите близки и приятели. Те вярват, че това прави приятелството по-силно, така че целта е да се счупят колкото може повече чинии.

В Испания е прието в полунощ да изядат точно 12 зърна грозде, като гаранция, че през всичките 12 месеца през следващата година щастието ще им бъде верен спътник.

САЩ, по-точно южните щати, имат още един обичай, свързан с новогодишната нощ и това е консумацията на грах и зеленчуци като първите храни на Нова година. Зърната представляват късмет, просперитет и богатството. Както сочи суеверието, човек трябва да изяде 12 зърна, за да ознаменува специално всеки месец от годината.

Вижте още: Ето какви събития ще има в София за Нова година

Много по-лесно празнуват и пируват във Филипините, където си рисуват точки в навечерието на Нова година и консумират храни с кръгла форма, защото приличат на монети и по този начин символизират просперитет и богатство.

Шотландците пък вярват в "първата стъпка" - суеверието, че първият човек, който влезе в дома през новата година, ще диктува техния курс за годината. За най-много носещ късмет се счита тъмнокос мъж, който носи със себе си въглен, парче хляб, монета и питие, символизиращи топлина, храна, финансов просперитет и добро настроение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама