Ново проучване: Домашните любимци забавят прогресията на деменцията при възрастни хора


Ново проучване: Домашните любимци забавят прогресията на деменцията при възрастни хора
Снимка: Istock

Скорошно проучване водено от изследователи от университета Сун Ятсен в Китай, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, установи, че грижата за домашни любимци може значително да забави прогресирането на деменцията при възрастни хора, които живеят сами. Твърди се, че домашните любимци помагат особено за паметта и речта.

Вижте още: Ето как може да бъде подобрен вкусът на кафето

Това е наистина важна констатация, като се има предвид, че се очаква броят на хората с деменция в световен мащаб да нарасне от 57 на 153 милиона до 2050 г. Увеличаването на случаите на хора страдащи от деменция поставя значителна тежест върху здравните системи и лицата, които се грижат за тях, което прави превантивните стратегии по-важни от всякога, споделят учените.

Проучването използва данни от английското изследване на стареенето, което включва повече от 7900 участници на възраст 50 и повече години. Установено е, че около 35 процента от тези участници имат домашни любимци, а 27 процента живеят сами. В тази група тези, които имат домашни любимци, показват по-бавна прогресия на симптомите на деменция.

Професор Chiyong Lu, водещ автор на изследването, подчерта важността на тези открития. Ролята на домашните любимци за подобряване на когнитивното здраве е многостранна. Други проучвания показват, че домашните любимци могат да намалят чувството на самота и изолация. Този ефект е особено важен за тези, които може да нямат редовни срещи с други хора.

Вижте още: Семейство влезе в рекордите на Гинес с коледната си украса (ВИДЕО)

Прекарването на време с домашни любимци може да доведе до повишена физическа активност, като разходка на кучета. Възможностите за социализация също се увеличават, когато собствениците на домашни любимци взаимодействат с други хора в тяхната общност.

Изследванията показват, че дългосрочните качествени връзки, независимо дали със семейството, домашните любимци, приятелите или романтичните връзки, са важни не само за щастието, но и за насърчаване на доброто здраве на мозъка и намаляване на риска от деменция“, каза д-р Лия Крол, асистент по неврология.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама