Едни от жените с най-красива кожа в света никога не се къпят


Едни от жените с най-красива кожа в света никога не се къпят

Сигурно ви се е случвала онази неудобна ситуация, когато спешно ви се налага да излезете от дома си и да нямате възможност да измиете косата си?

Ако за вас мазната коса е кошмар, то за жените в Северна Намибия е нещо съвсем нормално.

Жените от този народ са изключително красиви, здрави и щастливи. Тяхното племе се нарича Химба, което в буквален превод означава "бедни". Абсурдното е, че точно те живеят в едни от най-богатите области в Африка.

Вижте още: Гените, които повишават плодовитостта, съкращават човешкия живот

Това, което е характерно за народа Химба е, че те не се къпят, но са най-чистите хора, които може да срещнете. Всеки, който е контактувал с представителите на това племе, разказва за прекрасния аромат, който излъчват.

Как е възможно това?

Водата в тази част на света е по-ценна от диамантите. За да се почистят жените от племето, а те го правят редовно, намазват телата си със смес от вулканична глина, билки и ароматни масла. И не само тялото, но и косата. По този начин се предпазвате от парещите лъчи на слънцето и от замърсяване.

Вечерта жените почиства всички тези неща от тялото си, но не с вода, а с "димна баня".

Вижте още: Учени: Полезен ли е шоколадът за нашето здраве?

Как се прави "димна баня"?

Там, където живее племето химба, расте комифора. Използва се при производството на ароматни смоли, в парфюмерията, медицината и за ритуални цели.

Химба са адаптирали растението за собствените цели. Хвърлят клонки и дървесни листа върху тлеещи въглени. Появява се ароматен дим. Жената се навежда над дима, покрива се със специално направено за тези процедури одеяло и започва да се поти интензивно.

Когато процедурата приключи тялото е идеално почистено, дезинфекцирано и придобива приятна миризма.

Но това не е всичко.

Когато жената приключи с вечерната "баня", тя внимателно втрива в кожата мехлем, който съдържа охра, ароматен компонент, получен от листата на комифора и животинска мазнина. Тази процедура позволява кожата да се предпази от външни неблагоприятни влияния.

Кожата на жените от племето Химба запазва своята младост до дълбока старост

Много европейци, които за първи път виждат жените от племето с тяхната гладка кожа под червеникави коси, оформени в нетипична, но привлекателна прическа, признават, че те са изключително грациозни.

Прическата при химба играе специална роля. Тя може да говори за възраст, социално и семейно положение. По броя на плитките на главата на момичето можете да разберете дали е омъжена или просто се готви за брак, от колко години е женена и има ли деца.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама