Гените, които повишават плодовитостта, съкращават човешкия живот


Гените, които повишават плодовитостта, съкращават човешкия живот
Снимка: Istock

Една от загадките на еволюцията е защо остаряваме, когато вече не можем да се възпроизвеждаме. Сега учените вярват, че стареенето може всъщност да е следствие от начина, по който сме еволюирали, за да се възпроизвеждаме, като всичко това е резултат от естествен подбор в продължение на милиони години, пише "Deutschevele".

Вижте още: Учени: Какво да правим кога въздуха е замърсен

Новото проучване, което анализира гените на 276 406 участници от Великобритания, установи, че хората, които носят генни варианти, които насърчават възпроизводството, са по-малко склонни да оцелеят до старост.

Ние потвърждаваме хипотеза, наречена хипотеза за антагонистична плейотропия, която гласи, че мутациите, които насърчават възпроизводството, е по-вероятно да намалят продължителността на живота“, каза Джианжи Джан от Мичиганския университет в САЩ и автор на изследването в списание Science.

Хората, носители на генетични варианти, които насърчават възпроизводството, са почти пет пъти по-малко склонни да оцелеят до 76-годишна възраст от останалите, според изследването.

Проучването също така показва, че генетичните вариации, които стимулират възпроизводството, са се увеличили през поколенията от 1940 до 1969 г., което означава, че хората все още се развиват и укрепват тази черта.

Вижте още: НАСА планира да изготви 3D карта на млечния път

Това показва, че еволюционният модел на високо възпроизводство и ниско оцеляване [и обратното] все още е очевиден при съвременните хора. Нашите генни варианти са продукт на стотици хиляди години еволюция. Това, което е изненадващо, е, че въпреки нашето много по-добро здраве от това на хората от предходните поколения, този модел все още е видим“, каза Стивън Остад, експерт по изследване на стареенето в Университета на Алабама в Бирмингам, САЩ.

От известно време учените са озадачени относно еволюционния произход на стареенето. Не е ясно защо, от еволюционна гледна точка, нашите репродуктивни способности намаляват с възрастта.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама